Cele mai multe săptămâni de lucru sunt în România
Cele mai multe săptămâni de lucru sunt în România
Suntem țara cu cele mai lungi săptămâni de lucru. Vremurile când din 10 români unul sau doi munceau au apus de mult.
Potrivit Eurostat: în anul 2022, numărul mediu de ore lucrate pe săptămână a fost de 39,7. Destul de consistent am putea spune fără să greșim cu nimic. Angajații românii lucrează, în medie, aproape 40 de ore pe săptămână, se arată cel mai recent raport Eurostat. Și totuși, unora, li-i se pare prea puțin!
Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană, la egalitate cu Grecia la numărul de ore de prestate legal în câmpul muncii. Despre cele de fidelitate față de firmă nu mai amintim.. Doar muntenegrenii și turcii muncesc mai mult decât noi ca număr de ore.
Am sondat să aflăm ce țări au cele mai lungi și cele mai scurte ore de lucru. Potrivit raportului, românii sunt printre europenii care muncesc cel mai mult. Angajații din România au lucrat, în medie, 39,7 ore, anul trecut și ne referim atât la lucrătorii cu normă întreagă, cât și la cei cu normă parțială, cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani.
Dacă ar fi să ne raportăm la ultimii ani, pentru țara noastră, situația nu s-a îmbunătățit. Dimpotrivă, angajatul român este tot mai solicitat. Dar și mai epuizat. S
Salariații din România au fost pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul orelor lucrate pe săptămână, în 2020, anul în care a început pandemia. Astfel, românii au lucrat, în medie, 40,4 ore pe săptămână. Iar cifrele de la nivelul anului 2021 nu s-au modificat prea mult.
Trebuie să consemnăm aici, faptul că, orele medii de lucru în Europa variază foarte mult, de la un stat la altul. Turcia are cele mai lungi săptămâni de lucru, cu 42,9 ore în 2020 – ceea ce corespunde celor mai recente date. Este urmată de Muntenegru, cu 42,8 ore – date tot din 2020 și Serbia cu 42,3 ore.
Citește și: Diferențieri în salariile românilor
La polul opus, cu cele mai scurte săptămâni de lucru sunt Țările de Jos cu 32,4 ore. Sunt urmate de Austria cu 33,7 ore și Norvegia cu puțin peste 34 de ore. Danemarca și Germania cu câte 34,6 ore fiecare.
Datele din 2022 au fost modificate și de faptul că metodele de lucru s-au schimbat în anii pandemiei, unele companii care oferă acum opțiuni de lucru la distanță, mai flexibile pentru angajații lor.
Totodată, în mai multe țări au fost deja testate săptămânile de lucru de patru zile, dar cu același volum de muncă. Nu este rău, măcar un salariu mai bun să fie că de muncă nu ducem lipsă. Vorba unui proverb românesc: ,,Munca n-a dezonorat niciodată pe nimeni.”