Cei ce nu merg la medic pentru consultații preventive ar putea fi sancționați
Cei ce nu merg la medic pentru consultații preventive ar putea fi sancționați. Începând din 2023, persoanele care nu merg la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenție stabilite de contractul-cadru privind acordarea asistenței medicale; a medicamentelor și a dispozitivelor medicale ar putea fi sancționați; potrivit unor declarații ale președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
“De la 1 aprilie, programul-cadru și normele de aplicare vor fi modificate. (…) Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm; în special, pachetele de prevenție, care vor deveni obligatorii și ne gândim inclusiv la elemente sancționatorii (…) pentru cei care nu vin să își efectueze serviciile de prevenție”, a declarat Adela Cojan, președinta CNAS.
Măsura sancționării celor ce nu merg la medic pentru a beneficia de servicii de prevenție ar avea ca scop, responsabilizarea populației în legătură cu propria sănătate și reducerea sumelor cheltuite de stat cu tratarea unor boli ce, prin prevenție și monitorizare, ar putea fi tratate mai rapid, într-o fază incipientă, uneori chiar și fără spitalizare.
Citește și : Doza patru de vaccin anti-Covid poate fi făcută de luni, 16 mai
Serviciile de prevenție a bolilor au apărut odată cu contractul-cadru pentru serviciile medicale aferente perioadei 2021-2022 și conțin:
- consultații preventive pentru copii și tineri (0-18 ani);
- consultații în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei;
- consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic (fără semne de boală);
- supraveghere și depistare de boli cu potențial endemo-epidemic;
- consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială.
Noul cadru legal stabilește și asigurarea, în premieră, a unor consultații preventive decontate, în fiecare an, de stat pentru asigurații de peste 40 de ani. În cazul adulților de până la 39 de ani, consultațiile preventive se pot acorda o dată la trei ani.
În cazul celor de peste 40 de ani, pachetul de prevenție cuprinde cel mult trei consultații: o consultație de evaluare inițială, o consultație pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile și o consultație pentru monitorizare/ control, ce pot fi acordate într-un interval de maximum șase luni consecutive.