Cea mai frumoasă drumeție pe care o poți face în zona Ineleț

Cea mai frumoasă drumeție pe care o poți face în zona Ineleț

Cea mai frumoasă drumeție pe care o poți face în zona Ineleț. Poate cea mai frumoasă drumeție pe care o poți face în zona noastră!

Dacă raiul este mai frumos ca aceste locuri, nu ne putem imagina cât de frumos este raiul!!!

Spre catunele izolate din Muntii Cernei, Scărișoara, Tațu, Ineleț, Prisăcina, Dobraia, pe scarile de la Inelet!
Pod Cerna – scarile de lemn de la Inelet – Inelet – Puntea lui Stoian:
dificultate: mediu;
timp: 4h (circuit sau dus intors);
marcaj: triunghi rosu + ulterior punct albastru / punct galben;
punct de start: Pod Cerna / statie autobuz, la 20 km de Baile Herculane;
ultima localitate: Baile Herculane;

Traseul are ca obiective principale de văzut Scările Ineleț și pitorescul cătun Ineleț. Din centrul stațiunii Băile Herculane, în drumul spre Baia de Aramă, se merge pe șosea până la km 20. De la şosea se trece râul Cerna pe punte, după care se urcă pe poteca şerpuită până la peretele de calcar. Cele 4 scări din lemn de salcâm (băgrin, în denumirea regională!) sunt rezemate de peretele de calcar şi prinse de stâncă cu cuie.
Citește și: 13 activități faine pentru această primăvară în Banatul Montan!
De la o scară la alta este loc îngust de popas scurt. Privite de jos, din poiană, îţi dau senzaţia că urcă spre cer, nu vezi până unde duc. Ca să priveşti de sus în jos, nici nu se poate vorbi, mai ales de pe ultima scară dispusă într-un unghi de 90, aproape pe verticală. De pe platou se deschide o panoramă ameţitoare asupra Văii Cernei. Se continuă drumeția spre Biserca Ineleț, urmând poteca spre dreapta. Poteca ce merge în față va va duce direct la casele oamenilor din Ineleț.
De la biserică se merge spre stânga și se ajunge la școala și casele din cătunul Ineleț. Din Ineleț sunt două variante de coborâre. Fie se coboară direct la Cerna (km 18), urmând marcajul cu triunghiul roșu, fie se urmează traseul de semi-maraton marcat cu punct galben până la Cracu Mare. După 1 km de mers, de la sălașe, se va lua pe poteca din stânga și se urmează marcajul cu punct albastru care duce la Km 18 unde este podul peste Cerna. Varianta a doua este mai lunga si necesita putina experienta la orientare!
Se poate continua și în față pe drumul principal, marcat cu punct gaben, până la Prisăcina (mai 5 km), Dobraia (mai 3 km de la Prisăcina), Pensiunea Dumbrava – sosea ua spre Baile Herculane (mai 6 km de la Dobraia);

PS IMPORTANT: Pentru cei cu frică de înălțime sau care nu doresc nici cel mai mic risc sau sunt cu copii mici, Scările de la Ineleț se pot evita, urcând pe la Puntea lui Stoian (km 16) sau pe la km 21-22 față de Herculane, unde coboară traseul Via Transilvanica de la Ineleț!
Astfel se poate face un circuit în ambele sensuri, fie că se urcă pe la Puntea lui Stoian (km 16) sau pe la km 21-22 față de Herculane.
Descoperă Banatul Montan:https://banatul-montan.ro/produse/

Lasă un răspuns