Ce se întâmplă cu indemnizațiile de hrană acordate bugetarilor de la 1 ianuarie 2024? Guvernul impune o serie de modificări legislative care vor afecta veniturile și beneficiile bugetarilor, conform unei legi recent oficializate.
Modificările legislative aduse de Guvern Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin Legea 296/2023, recent oficializată, abordează nu numai legislația fiscală, dar și pe cea care aduce un impact, sub o formă sau alta, deficitului bugetar. Astfel, măsura vizează și reglementări ale legii privitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Afectat va fi și modul de alocare a indemnizațiile de hrană acordate bugetarilor. Aceste subsidii vor fi alocate sub forma a două salarii minime pe an, beneficiari fiind toți cei care au salariile de până în 8.000 de lei inclusiv, începând de luna viitoare.
Textul legii stipulează că ”începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale căror salarii/indemnizații nete de încadrare lunare sunt de până la 8.000 lei inclusiv indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană”. Această măsură se va aplica din 1 ianuarie 2024.
Indemnizațiile de hrană există încă din anul 2019, iar valoarea acestora a fost plafonată începând de atunci la suma de 349 lei lunar.