Ce se întâmplă cu cabinetele medicale din școli. Asistentele din școli și grădinițe trec la autoritățile locale. Inspectoratele școlare centralizează situația personalului medical din unitățile de învățământ, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial.
Din ianuarie 2024, asistentele din școli și grădinițe sunt preluate de autoritățile locale, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Inspectoratele școlare centralizează situația personalului medical din unitățile de învățământ, conform procedurii publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre procedura care reglementează modalitatea de predare-preluare a personalului medical de specialitate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat în structura de personal medico-sanitar angajat de autoritățile administrației publice locale.
Art. 3. — „(1) Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București centralizează situația personalului medical de specialitate încadrat în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special de stat, și a celui din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat, salarizat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și modalitatea de încadrare a acestuia, respectiv pe perioadă nedeterminată sau determinată, după caz”, după cum se arată în procedură.
În documentul publicat în Monitorul Oficial se arată că școlile, grădinițele, creșele arondate unităților de învățământ și autoritățile administrației publice locale încheie protocoale privind predarea-preluarea personalului medico-sanitar de specialitate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.
Art. 3 – „(2) Unitățile de învățământ preuniversitar de stat și autoritățile administrației publice locale încheie protocoale privind predarea-preluarea personalului medico-sanitar de specialitate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special de stat, și a celui din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat în structura de personal medico-sanitar angajat de autoritățile administrației publice locale, conform modelului din anexa care face parte integrantă din prezenta procedură.
(3) În vederea încheierii protocoalelor prevăzute la alin. (2), autoritățile administrației publice locale obțin avizul Ministerului Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru structura de personal care va fi preluată.”
Potrivit sursei citate, inspectoratele școlare județene asigură încheierea protocoalelor de predare-preluare a personalului medico-sanitar în maximum 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei proceduri. Procedura a fost publicată în Monitorul Oficial, luni, 29 ianuarie 2024.
Art. 3 – „(4) Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București asigură încheierea protocoalelor de predare-preluare a personalului medico-sanitar în maximum 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei proceduri.”
În procedură apare că Ministerul Sănătății asigură condițiile pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile aferente personalului medical preluat din unitățile de învățământ preuniversitar de stat:
Art. 4. — „Ministerul Sănătății, în termen de 10 zile de la data semnării protocoalelor prevăzute la art. 3 alin. (2), asigură condițiile pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile aferente personalului medical preluat din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special de stat, și celui din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 162/2008, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările și completările ulterioare, pe baza situațiilor actualizate, primite de la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.”
Art. 5. — „În termen de 10 zile de la data semnării protocoalelor prevăzute la art. 3 alin. (2), unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv unitățile de învățământ special de stat, și creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat și autoritățile administrației publice locale încheie demersurile necesare pentru transfer, respectiv:
a) încetarea raporturilor de muncă ale personalului medical care urmează să fie preluat în structura de personal medical angajat de autoritățile administrației publice locale, cu respectarea procedurilor legale aplicabile fiecărei categorii de personal și funcții;
b) asigurarea posturilor necesare și încadrarea personalului medical preluat, cu respectarea de către autoritățile administrației publice locale a procedurii și regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal și funcții.”