Ce să mănânci după Sărbători: alimente ce pot ajuta organismul la detoxifiere. Recomandările nutriționiștilor
Ce să mănânci după Sărbători: alimente ce pot ajuta organismul la detoxifiere. Recomandările nutriționiștilor. Am trecut peste pască, miel și multe bunătăți dulci.
Și acum ce urmează? Mulți ar zice: grătarul de 1 mai! Dar până acolo mai e puțin. Și putem începe detoxifierea. Regula numărul unu este să introducem în alimentație legume bogate în clorofilă, precum și fructe alcaline.
Fumatul și alcoolul trebuie măcar reduse, dacă nu puteți renunța total la ele măcar pe parcursul curei de detoxifiere.
Cura de detoxifiere este indicată de obicei după marile Sărbători ale anului, așa cum sunt cele de iarnă și cele de Paști.
Reguli pentru dieta de detoxifiere cu fructe
- Jumătate din fructele consumate într-o zi trebuie să fie neacide (alcaline)
- Fructele se consumă în mese separate, în zilele cu alte alimente nu consumați fructe ca desert, ci la distanță de o masa principală, de exemplu la două ore. Practic fructele pot lua locul gustărilor într-o zi de alimentație normală.
- Întotdeauna la micul dejun se vor consuma, în zilele permise, doar fructe neacide
- În dieta de detoxifiere cu fructe se recomandă sa consumați doar apă ca și lichide, apă plată fără alt tip de lichid. Fructele se consumă ca atare, nu se fac suc
- În zilele de fructe nu se consumă niciun alt aliment, nici zahar, ulei, doar fructe și apă
- Fructele oleaginoase nu se prepară termic, se consumă necoapte
- Toate fructele se consuma în stare proaspătă.
Potrivit nutriționiștilor, 80% din dieta noastră ar trebuie să fie alcătuită din alimente cu efect alcalinizant și doar 20% din alimente cu potential acidifiant. Din prima categorie fac parte alimentele vegetale, iar din a doua cele de origine animală.
Citește și : Atenție la bucatele de Paști. Cum ne poate afecta mâncatul excesiv
Cele mai recomandate fructe alcaline/neacide sunt: pepenele roșu, pepenele galben, mango, papaya, kiwi, struguri, mandarine, pere, afine.
Pentru a reduce potențialul acidifiant al alimentelor este important să micșorăm porțiile acestora sau să facem asocieri corecte.
De exemplu, carne, ouă, lactate asociate cu legume și verdețuri.
Important este și modul de preparare – de exemplu evitarea preparării îndelungate, prăjirea sau modalități improprii de conservare (folosire de aditivi, coloranți, zaharuri, etc)”.