Ce riscă șoferii care circulă, în 2025, fără o poliță RCA valabilă

Ce riscă șoferii care circulă, în 2025, fără o poliță RCA valabilă

Ce riscă șoferii care circulă, în 2025, fără o poliță RCA valabilă. Codul rutier obligă proprietarii vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România să dețină pentru acestea o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, adică o poliță RCA valabilă. În cazul în care circulă cu o mașină pentru care nu au o poliță RCA valabilă, șoferii riscă amenzi de mii de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului.

Potrivit Codului rutier“vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație”.

În plus, tot Codul rutier interzice circulația pe drumurile publice a vehiculelor pentru care nu există o poliță RCA valabilă, a celor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.

Asigurările obligatorii auto acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului asigurat și din vina acestuia.

În cazul în care nu respectă obligația de a deține o poliță RCA valabilă pentru autoturismul cu care circulă, șoferii riscă, conform Legii 132/2017, amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, dar și reținerea certificatului de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului până la prezentarea dovezii încheierii unei noi asigurări RCA.

Dacă, în cel mult 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, deținătorul mașinii “nu face dovada asigurării acestuia (…), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”.

Citește și: Polițist, fotbalist și erou în timpul liber!

Constatarea inexistenței unei polițe RCA valabile, dar și aplicarea sancțiunilor pentru această abatere cade în sarcina polițiștilor. Apropo de verificarea valabilității poliței RCA, acest lucru se poate face, de câțiva ani, și prin prezentarea ei pe telefon, nu doar în format tipărit, așa cum era înainte.

Nu în ultimul rând, dacă un șofer implicat într-un accident de circulație nu deține o poliță RCA valabilă pentru mașina condusă, va plăti din propriul buzunar daunele produse, iar costurile sunt, de multe ori, foarte mari.

Lasă un răspuns