Ce riscă șoferii care care schimbă poziția mașinii implicate într-un accident rutier cu victime

Ce riscă șoferii care care schimbă poziția mașinii implicate într-un accident rutier cu victime
 Ce riscă șoferii care care schimbă poziția mașinii implicate într-un accident rutier cu victime. Potrivit Codului penal, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane; fără acordul autorităților, reprezintă o infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea între doi și șapte ani.
Printr-o decizie apărută la început de mai și oficializată în 15 iunie; Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adus lămuriri în ceea ce privește modificarea stării locului unui accident rutier. A stabilit că aici intră și schimbarea poziției unei mașini implicate în respectivul accident, fără acordul autorităților.
Concret, e vorba despre Decizia ICCJ nr. 22/2022, pronunțată la începutul lunii mai în dosarul nr. 241/1/2022 de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală . A fost publicată în 15 iunie în Monitorul oficial nr. 580, ceea ce o face obligatorie din data de 15 iunie.

Chestiunea asupra căreia s-a pronunțat Curtea a fost dacă, în interpretarea și aplicarea prevederilor Codului penal; fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație, sintagmă prevăzută distinct de Codul rutier (alineatul 3 al articolului 77).

“În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracțiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia; stabilește că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație»”; a stabilit ICCJ în decizia recentă.

Cu alte cuvinte, mutarea mașinii, fără acordul polițiștilor, în cazul unui accident cu victime; este considerată modificare a stării locului sau ștergere a urmelor accidentului de circulație; ceea ce poate însemna pedepse cu închisoarea de până la șapte ani.

Citește și : Modificări la Codul Rutier! Măsuri aspre pentru șoferii agresivi în trafic

La articolul menționat, Codul penal prevede că “fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” reprezintă o infracțiune și se pedepsește similar părăsirii locului accidentului, adică cu închisoarea cuprinsă între doi și șapte ani.

Pe de altă parte, Codul rutier (OUG 195/2002) stabilește, la alineatul 3 al articolului 77, că este interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

Astfel, ICCJ a lămurit acest aspect acum și a stabilit că și schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident înseamnă, de fapt, modificarea stării locului accidentului.

Lasă un răspuns