Câți români dețin un kit de prim-ajutor pentru cutremur?
Dacă nu știți, vă spunem noi: doar unul din patru! Recentele cutremure din Turcia și Siria cu rezultate catastrofale mai ales prin pierderea de vieți omenești ne dau de gândit. Deși mai mult de 80% dintre români susțin că știu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul producerii unui seism, doar 28% dețin un kit de prim-ajutor pentru cutremur. Aceasta este concluzia finală a unei cercetări sociologice realizată de UNSAR împreună cu IRES.
Potrivit sondajului, cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri pe care românii le percep drept posibile în cazul locuințelor lor. Astfel, într-un clasament al riscurilor de care populația se teme cel mai mult, incendiile se situează pe primul loc (55%). Sunt urmate apoi teama de cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundații (24%), furt din locuințe (20%) și alunecări de teren (14%). Toate aceste riscuri pot fi acoperite de către asigurările facultative de locuințe.
Tocmai de aceea este în interesul oricărui proprietar să-și protejeze căminul și familia, alegând cele mai potrivite soluții de asigurare. În mod paradoxal, deși suntem țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe, doar 20% din fondul locativ este protejat printr-o asigurare obligatorie PAD. Aceasta acoperă cele 3 riscuri catastrofale: cutremur, inundații și alunecări de teren. Totodată, doar 17% din locuințele din România sunt asigurate facultativ. Aceste polițe, de care aminteam mai sus, protejează împotriva mai multor riscuri, suplimentar față de PAD, cum ar fi incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, inundații de la vecini etc. Reglementată potrivit legii 260/2008, această asigurare reprezintă un demers elementar prin care îți poți pune la adăpost locuința.
Aceasta este încheiată de PAID Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), o societate de asigurare-reasigurare care s-a fondat prin demersul comun al societăților de asigurare cu capital privat. În PAID, sunt membre 12 societăți, cu rol de acționar. Nu le enumerăm aici, veți afla cu siguranță deschizând internetul. Locuințele eligibile pentru acest tip de poliță sunt numai cele situate pe teritoriul României, în mediul rural sau urban și care sunt deținute de persoane fizice ori juridice.
Potrivit legii în vigoare, casele sau apartamentele trebuie să fie înregistrate în evidența autorităților fiscale. Există, însă, categorii de imobile ce nu pot face obiectul unei asigurări obligatorii a locuinței. Este vorba despre locuințele care sunt situate în clădirile expertizate în condițiile legii de experți tehnici atestați și care au fost încadrate în clasa I de risc. De asemenea, anexele sau dependințele care nu fac parte din structura clădirii în care este localizată locuința asigurată, respectiv bunurile aflate în interiorul locuinței, nu pot fi asigurate printr-o poliță PAD. Persoanele fizice sau juridice care aleg să nu își asigure locuințele nu vor beneficia de despăgubiri, în cazul în care vor avea de-a face cu prejudicii, ca urmare a dezastrelor naturale. Alegeți ce e mai bine pentru dumneavoastră, dar alegeți bine.
Prietenul Olimpiu este cel mai veritabil asigurator din Reșița. Nu îi fac reclamă, dar cei aflați în astfel de situații și-au primit ajutorul necesar. Dar ce e mai important, să ne rugăm ca astfel de tragedii să nu se întâmple în țara noastră.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok