Cine nu a consumat brânză cu roșii!? Mai ales vara, chiar dacă oficial am intrat în toamnă, încă este cald afară. Brânza cu roșii este una dintre combinațiile culinare vedetă mai ales atunci când este cald afară. Temperaturile se mențin ridicate în primele zile ale toamnei și se anunță să mai rămână așa o vreme.
Dacă este prea cald pentru a găti ceva elaborat, combinația de brânză cu roșii poate fi soluția ideală. În mod surprinzător, este și o mâncare la care nu avem restricții. O putem consuma inclusiv la cină… fără neplăceri și fără să mai adăugăm niște kilograme în plus, dacă respectăm o anumită regulă de consum.
Roșiile sunt legumele ideale la orice masă în această perioadă. Suntem în plin sezon al brânzei cu roșii, având în vedere că în această perioadă avem la dispoziție cele mai gustoase și ieftine roșii din tot anul. Toți mâncăm în perioada aceasta brânză cu roșii, dar când și cum este recomandat să consumăm această combinație?
Dacă vorbim despre roșii, este perioada cea mai frumoasă a anului și cea mai propice să le consumăm – au gustul copilăriei și ne dorim foarte mult să le consumăm la fiecare masă. Roșiile pot fi consumate la orice masă și vorbim despre orice fel de tomate – roșii, portocalii sau mai închise la culoare, pentru că acum avem și tomate închise la culoare, dar și mai deschise și mai roze. Combinația de roșii cu caș, urdă sau mozarella poate fi consumată inclusiv la cină.
La micul dejun trebuie însoțită de pâine integrală. Dimineața, roșiile pot fi consumate împreună cu brânză și nu trebuie să uităm nici carbohidratul – avem nevoie de 60 de grame de pâine integrală sau graham, în orice caz un carbohidrat de bună calitate, care să ajute la menținerea stării de sațietate în prima jumătate a zilei.
Ce este foarte important este că această combinație de roșii cu brânză se poate consuma la orice masă principală, inclusiv la cină. Elementul-cheie este însă câtă sare conține brânza. Dacă vorbim despre amestec de roșii cu castraveți și ceapă, cum suntem obișnuiți din copilărie, cu o lingură de ulei presat la rece și cu o brânză de tip caș, urdă sau mozarella sau orice brânzeturi proaspete, fără sare, atunci rezultatele pe greutate și în general pe starea de bine sunt foarte bune.
Telemeaua e recomandată doar la micul dejun și la prânz și este de evitat la cină. În schimb, dacă brânza care însoțește salata de roșii este telemeaua, lucrurile se schimbă: combinația este delicioasă, însă există retenție hidrică, și atunci lucrurile se vor vedea pe cântar. Este de preferat ca telemeaua în combinație cu roșii să fie consumată dimineața sau la prânz, cât timp avem treabă și transpirăm, iar sarea respectivă va fi eliminată, pentru că ne și hidratăm foarte bine.
Atunci când se consumă multă sare este foarte importantă hidratarea – consumul de apă elimină sarea pe care o consumăm în exces. Să nu uităm faptul că Organizația Mondială a Sănătății recomandă 5 grame de sare pe zi, în timp ce studiile ne arată că avem un exces de până la 18-20 de grame de sare pe zi: „Iar telemeaua este delicioasă, dar mai mult de 100 de grame de telemea ne dau 4 grame de sare – aproape întreaga cantitate pe care este permis să o consumăm într-o zi.”
Concluzia: roșiicât cuprinde alături de brânză slabă și cu puțină sare. Atenție însă la telemea, o brânză ceva mai grasă și cu un conținut ridicat de sare, care este indicată doar la micul dejun și la prânz. O schemă de menu ne asigură o sănătate mai bună și un astfel de consum savuros pe o perioadă cât mai îndelungată. Să aveți poftă!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok