Astăzi, începe cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna! JAZZ DO IT!

Astăzi, începe cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna! JAZZ DO IT!
Astăzi, începe cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului de Jazz de la Gărâna, ce va avea loc pe cele două scene din Poiana Lupului şi de la Biserica Catolică din Văliug-Gărâna Jazz Festival 2022! JAZZ DO IT!

Boemia manifestării este completată de Târgul Naţional de Discuri de Vinil, ce va fi deschis zilnic, iar cinefilii vor putea viziona filme și cititorii pot achiziţiona şi cărţi,
Povestea care a pus Gărâna pe portativul Mondial al Jazz-ului s-a născut din Visul unor romantici, Marius Giura și Gigi Tăuș.

Încă de la prima ediție, acum 26 de ani în anul 1996, după ce Gigi Tăuș a cumpărat o casă în satul din Poiana Lupului și a deschis primul han din Gărâna, „La Răscruce”, visul de a aduce muzica jazz între brazi, sub stele, a început să prindă viață, Marius Giura și regretatul Gigi Tăuș fiind fondatorii Festivalului de Jazz de la Gărâna, au reușit prin această manifestare să adune an de an mii de iubitori de jazz din țară și de peste hotare.

Cei care au participat încă de la primele întâlniri muzicale s-au bucurat de atmosfera boemă dată și de nu mai puțin celebrul gulaș pe care Gigi Tăuș îl făcea an de an la festival după o rețetă slovacă, despre care spunea că este cea mai simplă.

Povestea a mers mai departe și după ce Gigi Tăuș a plecat să asculte muzica din Cer, în februarie 2019…fiindcă prietenia și iubirea rămân și dincolo de moarte.

Organizatorii menționează pe pagina festivalului:

Astăzi, 7 iulie, începe Gărâna Jazz Festival 2022! Am pregătit pentru Ediția a XXVI-a două scene: Scena Principală din Poiana Lupului – Gărâna și Experimental Stage Empowered by UniCredit Bank în Biserica Catolică din Văliug.

Pe aceste scene se vor defășura, de-a lungul a patru zile, 27 de concerte, trei proiecții de film și o lansare de album. Publicul de la Gărâna Jazz Festival 2022 va avea ocazia să se delecteze cu improvizații uluitoare și să se bucure de energia creativă și virtuozitatea unora dintre cei mai valoroși muzicieni jazz ai momentului.

Pentru Ediția a XXVI-a avem, în premieră, trei seri dedicate jazzului din Norvegia (joi, 7 iulie), Finlanda (vineri, 8 iulie) și Suedia (sâmbătă, 9 iulie). Muzicienii legendari nu lipsesc nici anul acesta de pe scena noastră: Charles Lloyd, aflat în ultimul său turneu european, inovatorii Bill Frisell și Frank Gambale.

Gărâna Jazz Festival are bucuria de a organiza și în acest an Romanian Jazz Meeting, ce  îi reunește pe unii dintre cei mai buni muzicieni jazz români, în principal pe Experimental Stage de la Biserica Catolică din Văliug, de vineri până duminică, de la ora 11:00: Fluidian, Eva Maria Gârlea, Adi Stoenescu Trio, Ionuț Dorobanțu & Alina Giurgiu, Nicolas Simion Trio – Crazy World, Catalin Milea Sonoterra Ensemble. Vandercris va evolua duminică, pe scena din Poiana Lupului, după ora 18:00.
Programul complet pentru Gărâna Jazz Festival 2022:
Astăzi, 7 iulie 2022
ora 18:00, Scena din Poiana Lupului
Charles Lloyd & The Marvels feat. Bill Frisell (S.U.A.)
Håkon Kornstad Trio (Norvegia)
Mathias Eick Quintet (Norvegia)
Eivind Aarset Quartet (Norvegia)
Per Mathisen’s “Heavy Weather” (Norvegia, Israel, Cehia, Slovacia)
Proiecție de film, după ultimul concert:
Sonja – The White Swan (2018, Norvegia)
Dramă, durata: 110 min., audiență: 12+
Regia: Anne Sewitsky
Cu: Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen, Valene Kane, Malcolm Adams
Filmul este disponibil prin Film Collection și proiectat în colaborare cu Norwegian Film Institute.
Vineri, 8 iulie 2022

ora 11:00, Experimental Stage Empowered by UniCredit Bank – Biserica Catolică din Satul Văliug:
Vincent Courtois – West (solo) (Franța)
Fluidian (România)
Eva Maria Gârlea (România)
ora 18:00, Scena din Poiana Lupului
Arne Jansen Trio (Germania)
Kari Ikonen Trio (Finlanda)
Verneri Pohjola Quartet (Finlanda)
Alexi Tuomarila Trio (Finlanda)
Charley Rose Trio (Franța)
Proiecție de film, după ultimul concert:
Metsäjätti / en. Forest Giant (2020, Finlanda)
Dramă, durata: 88 min., audiență: 7+
Regia: Ville Jankeri
Cu: Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Anu Sinisalo

Sâmbătă, 9 iulie 2022

ora 11:00, Experimental Stage Empowered by UniCredit Bank – Biserica Catolică din Satul Văliug:
Adi Stoenescu Trio (România)
Ionuț Dorobanțu & Alina Giurgiu (România)
ora 18:00, Scena din Poiana Lupului:
Frank Gambale All Star Band (Australia, Franța, Ungaria, Mauritius)
Michael Wollny & Émile Parisien Duo (Germania, Franța, S.U.A.)
Magnus Öström Band (Suedia)
Svante Henryson’s Back to Base (Suedia, Norvegia)
Alexandre Herer Nunataq (Franța)
Proiecție de film, după ultimul concert:
Goliat (2018, Suedia)
Dramă, durata: 88 min., audiență: 15+
Regia: Peter Grönlund
Cu: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Cornelia Andersson, Davina Robinson

Duminică, 10 iulie 2022

ora 11:00, Experimental Stage Empowered by UniCredit Bank – Biserica Catolică din Satul Văliug:
Nicolas Simion Trio (România)
Cătălin Milea Sonoterra Ensemble (România)
ora 18:00, Scena din Poiana Lupului:
VanDerCris (România)
Ciśnienie (Polonia)
Soft Machine: 55 Years Tour (Marea Britanie)
AdHd (Islanda)
Liv Warfield Band (S.U.A.).

Ordinea concertelor poate suferi modificări de ultim moment. Sperăm ca transportul artiștilor să sufere perturbări minore, având în vedere că în această perioadă cursele aeriene au întârzieri. Modificările le vom anunța pe paginile de facebook sau instagram.

Citește și: Distracție plăcută, în siguranță la Festivalul de Jazz Gărâna 2022!
Alte evenimente

Astăzi, în prima zi de festival,  pe scena din Poiana Lupului va avea loc lansarea albumului Stepan Project – The Man Without Identity. Ilie Stepan: “The Man Without Identity este un elogiu adus Vieții, Iubirii și Luminii. Gândul nostru invocă păsările albe, ca niște îngeri zburători, între câmpuri cu maci și cer, ducând în zborul lor tot inefabilul vieții aidoma unui vis, dar și lacrimile suferinței umane și pe cei loviți de războaie distrugătoare”.

Și anul acesta Gărâna Jazz Festival va găzdui Târgul Național de Discuri de Vinil, care va fi deschis zilnic în Poiana Lupului.

Putem spune că acest festival este bijuteria ce împodobește Gărâna, fiindcă unul dintre fondatorii săi, Gigi Tăuș era bijutier. Este primul bijutier din Timișoara care și-a deschis atelier propriu. Era un bijutier autentic format la școala veche care a lucrat cu scule vechi. A învățat meserie de la alți bijutieri care au fost școliți în străinătate.

Atelierul lui din Timișoara funcționează ca și magazinul, le-a lăsat pe mâini bune, fiului său Andi… era un meseriaș în adevăratul sens al cuvântului și practic jumătate din viața lui era dedicată bijuteriei, jumătate Hanului de La Răscruce, unde la fiecare sfârșit de săptămână venea cu toată bucuria. A lăsat urme adânci în inima Munților Semenic, a fost și un bijutier al arpegiilor muzicale, sufletești și spirituale, împărțindu-și cu generozitate harul celor iubitori de frumos.

Alte informații

La Gărâna Jazz Festival se poate ajunge dinspre Reșița, drumul fiind în stare foarte bună. Drumul dinspre Slatina Timiș este deschis și în stare bună, cu 2-3 zone de limitare pe o bandă. Și drumul spre Vârful Gozna, Semenic, a fost pe alocuri reparat și este practicabil.
Unul dintre cele mai populare locuri de campare este Gărâna Camping.

Vremea se anunță însorită și caldă în toate cele patru zile de festival, cu averse în timpul zilei. După apusul soarelui, temperatura poate scădea sub 15 grade. De aceea, hainele groase, bocancii, pelerina sau umbrela nu ar trebui să lipsească din bagajul pentru festival.

Copiii mici sunt bine-veniți la festival. Recomandăm purtarea căștilor antifonice de către copii și ocuparea unui loc mai departe de scenă, pentru a nu fi afectați de nivelul ridicat al sonorului în timpul concertelor. Persoanele care vin însoțite de câini au obligația de a nu îi lăsa liberi și prea aproape de scenă, unde zgomotul îi poate afecta, de asemenea.

Astăzi
sursa foto: sensosanatate.ro (website)
Kitul de festival, informațiile despre modalitățile de a ajunge la Gărâna și posibilitățile de cazare, traseele de drumeții și mountain biking le puteți găsi pe www.garana-jazz.ro.
Organizator: Fundatia Culturală Jazz Banat.

Sursa foto:Gărâna Jazz Festival-Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: