Aparatele din casă care consumă curent chiar și atunci când sunt oprite
Aparatele din casă care consumă curent chiar și atunci când sunt oprite. Printre greșelile majore care cresc facturile la energie electrică este aceea de a nu scoate din priză aparatele electronice și electrocasnice oprite. Aceste dispozitive în stand-by continuă să consume curent, ducând la cheltuieli în plus. Află cum să economisești bani la facturile de lumină prin scoaterea anumitor dispozitive din priză.
Deși un dispozitiv electronic este oprit, acesta continuă să consume energie, dacă nu este scos din priză. Pentru a economisi bani la factura de energie electrică este important să deconectezi aparatele electronice pe care nu le folosești.
Atunci când un dispozitiv rămâne în priză, consumă energie, chiar dacă este oprit. Apropo, acest consum se numește ascuns și reprezintă 11% din factura la energie a unei gospodării. Fluxul de curent în dispozitivele aflate în stand-by nu numai că generează un consum excesiv de energie, dar are și un impact asupra duratei de viață a acestor aparate.
Printre aparatele care consumă cel mai mult curent chiar și atunci când sunt oprite sunt televizoarele, apoi antenele parabolice. După care vine rândul uscătorului de păr. Consumul său de energie electrică este estimat la 103 kWh. Consumă mult și cuptorul de bucătărie. Mașina de spălat haine și cea pentru vase sunt aparate electrocasnice care consumă energie atunci când nu sunt pornite. Pe de altă parte, spre deosebire de alte dispozitive, este recomandat să nu le deconectezi. Modul stand-by ar detecta o posibilă scurgere de apă.
Sfaturi ecologice pentru facturi mai mici la energie electrică
Pentru a minimiza consumul de energie al aparatelor electronice și pentru a reduce factura la curent, poți adopta aceste gesturi ecologice :
– Folosește ștecher multiplu: atunci când mai multe dispozitive sunt conectate la o priză, este mai ușor să nu le uiți în modul stand-by. Apasă butonul roșu al comutatorului, pentru ca aparatele să nu mai fie conectate la curentul electric și să nu mai consume energie.
– Preferă eticheta Energy Star: atunci când cumperi echipamente de birou precum computere, imprimante, scannere etc., este important să alegi dispozitive care poartă eticheta Energy Star. Acest logo, adoptat de Comisia Europeană, este acordat echipamentelor care consumă cel mai puțin energie.
– Deconectează încărcătorul telefonului: mai toată lumea îl lasă în priză, după ce bateria smartphone-ului are 100% baterie. Dar problema este că acestea continuă să consume energie chiar și atunci când încărcătorul este lăsat în priză. De aceea este important să scoți încărcătorul de la telefon imediat ce bateria este plină.
A nu ține aparatele electronice în modul stand-by nu numai că reduce consumul de energie, dar crește și durata de viață a dispozitivelor.
sursa foto :https://restartenergy.ro/energie-electrica/metode-de-economisire-a-energiei-electrice/