Angajații din România vor avea mai multe drepturi

Angajații din România vor avea mai multe drepturi
Angajații din România vor avea mai multe drepturi, conform unei legi promulgate luni de președintele Klaus Iohannis. Modificările urmează să apară în Monitorul Oficial. 

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele României Klaus Iohannis a semnat luni, 17 octombrie, „decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ (PL-x 454/01.09.2022)”.

Astfel, angajații din România vor avea mai multe drepturi, în Codul Muncii fiind transpuse o serie de prevederi din Directivele europene. Printre cele mai importante drepturi care urmează să apară în Monitorul Oficial se numără:

1. Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept.

2. Angajatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator;

3. Drepturile dobândite de salariat anterior momentului acordării concediilor ori a absentării de la locul de muncă se mențin pe toată durata concediului, respectiv a perioadei de absență.

4. Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă pentru toți salariații, inclusiv pentru cei care beneficiază de concediul de îngrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora.

5. Este interzisă stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții.

6. Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.

  • Cele 5 zile nu vor fi incluse în durata concediului de odihnă anual, dar constituie vechime în muncă și în specialitate.
  • Neacordarea concediului de îngrijitor salariaților este sancționată cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

Citește și: AJOFM Caraș-Severin organizează Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți

7. Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

  • Absentarea de la locul de muncă nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
  • Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență precizată, în limita numărului de zile.

9. Atunci când programul individualizat de muncă are o durată limitată, salariatul are dreptul de a reveni la programul de muncă inițial la sfârșitul perioadei convenite. Salariatul are dreptul să revină la programul inițial anterior încheierii perioadei convenite, în cazul schimbării circumstanțelor care au condus la stabilirea programului individualizat.

10. La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă, se consideră perioade de activitate prestată.

sursa: presidensy.ro

Lasă un răspuns