Andrei Ungur: „Au fost alocate 6,04 milioane lei județului Caraș-Severin pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale”
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat, în ședința de ieri, alocarea sumei de 148.776.000 de lei, din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021. Fondurile au fost alocate pentru 17 județe, printre care și județul nostru. Destinația fondurilor este pentru spijinirea autorităților publice locale în vederea refacerii infrastructurii calamitate ca urmare a inundațiilor. În toată țara au fost afectate de calamităţile naturale, respectiv pentru 243 de unități administrativ-teritoriale lovite de ploile torenţiale, însoţite de descărcări electrice, din ultima perioadă.
Creşterile semnificative de niveluri şi debite pe unele cursuri de apă și caracterul torenţial al ploilor au produs inundaţii şi pagube materiale pe raza teritorială a unor unităţi administrativ-teritoriale din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Satu-Mare, Tulcea și Vrancea.
Andrei Ungur: „Din fondul guvernamental vom finanța reabilitarea a 1.085 de obiective afectate de calamități naturale”
Cărășanul Andrei Ungur este secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei și a prezentat detaliat destinația fondurilor de intervenție. „În funcție de solicitările UAT-urilor afectate de inundații, fondurile alocate vor fi utilizate pentru refacerea de străzi, drumuri, poduri și podețe. Se va realiza decolmatarea șanțurilor și refacerea și consolidarea malurilor prăbușite ale râurilor. Rețelele de apă și stațiile de epurare a apei au fost, de asemenea, deteriorate de inundații. Vom oferi sprijin guvernamental pentru remedierea situației. Din fondul guvernamental vom finanța reabilitarea a 1.085 de obiective afectate de calamități naturale”, a specificat Andrei Ungur.
Trebuie remarcată și implicarea prefectului județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu care a gestionat situația la nivel județean.
Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de către autoritățile administrației publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului din județele afectate. Conform procedurii legale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (#MDLPA) va centraliza proiectele de Hotărâri de guvern întocmite la nivelul Instituțiilor Prefectului pentru calamitățile naturale produse în ultimele săptămâni. Prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu este președintele Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă al județului nostru.
Prin adresa comună a Instituției Prefectului județului Caraș-Severin nr. 4/5524/26.03.2021 și a Consiliului Județean nr.6918/26.03.2021 au fost transmise proiectul de hotărâre a Guvernului și nota de fundamentare privind alocarea unei sume din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului. Fondul de Intervenție este prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021. La nivelul județului CarașSeverin este vorba despre înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în perioada 06.01.2021 – 24.02.2021 însoțite de Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 9/27.01.2021, nr. 16/10.02.2021, nr. 25/03.03.2021 și nr. 26/03.03.2021.
Au fost afectate drumuri județene, poduri, podețe, zid de sprijin și drumuri comunale.
Caraș-Severin va beneficia de 6,04 milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundațiile de la începutul anului. Beneficiarii sunt orașul Oravița și 8 comune
Județul Caraș Severin va beneficia de suma de 6,04 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii în orașul Oravița și comunele Păltiniș, Socol, Berzovia, Dognecea, Ramna, Teregova, Armeniș și Copăcele. Sunt afectate:
● drum judeţean DJ 587, la intrare în satul Delinești pe o lungime de 0.06 km (Comuna Păltiniș)
● podeţ pe DJ 587, la intrare în satul Delineşti, în dreptul imobilului cu nr. 207 (Comuna Păltiniș)
● podeţ pe DJ 587, sat Ohabiţa, pe Ogaşul Valea Ohăbii (Comuna Păltiniş)
● podeţ pe DJ 571 C, la ieşire din satul Pârneaura, intersecţie cu drumul spre mănăstire (Comuna Socol)
● pod rutier pe DJ 572, la ieşire din Comuna Berzovia spre Comuna Vermeş (Comuna Berzovia)
● pod pe drumul judeţean DJ 586 A, în intravilan peste cursul de apă Dognecea (Comuna Dognecea)
● corp drum judeţean DJ 585 pe o lungime de 7,5 km între satele Valeapai – Ramna şi între satul Ramna si oraşul Bocşa (comuna Ramna)
● corp drum judeţean DJ 608 pe o lungime de 0,08 km, ieşire sat Teregova spre UAT Luncaviţa, km 45+225 (Comuna Teregova)
● zid de sprijin protecţie strada Damaschin Bojincă în zona Bisericii Catolice, pe o lungime de 0,03 km (Oraș Oravița)
● parapet din beton la str. Vasile Alecsandri pe o lungime de 0,02 km (Oraș Oravița)
● drumul agricol 1.1, sat Armeniş, Pagina Fagilor, pe o lungime de 0,05 km (Comuna Arneniș)
● corp drum comunal Slăveni, pe o lungime de 0,04 km, sat Zorile (Comuna Copăcele)
● podeţ pe drumul comunal Slăveni, sat Zorile, în dreptul imobilului cu nr. 297 (comuna Copăcele)
● drumul agricol din satul Rusca, zona Mocoviște, pe o lungime de 0,005 km (comuna Teregova).