Petru Crîsnic: ”Munca într-o primărie, nu se termină niciodată!”
Petru Novac Crîsnic este primarul comunei Glimboca și ne-a vorbit despre activitatea domniei sale.
GCS.: Domnule primar, de când activați în administrația publică?
P.C.: Sunt în administrația publică din 2002, când am fost ales viceprimar al comunei Glimboca. A fost un mandat mai scurt, pentru că în octombrie 2003 până la nivelul anului 2004, am devenit viceprimar cu atribuții de primar, practic primar interimar. Din anul 2004 până-n prezent sunt primar al comunei Glimboca. Faptul că am început munca în administrație ca viceprimar și mai apoi șapte luni ca primar interimar, m-au ajutat în activitatea mea ulterioară, cea de primar plin, să spun așa, începută în anul 2004.
GCS.: Ce s-a întâmplat atunci în 2003, pentru că primar la Glimboca, era Iancu Simion?
P.C.: Simi a preferat să se mute cu domiciliu la Oțelu-Roșu, a candidat pentru primăria de acolo, pe care a și câștigat-o, de altfel. Așa era legea pe vremea aceea, trebuia să ai din timp buletinul acolo, unde candidezi, iar în speța Glimbocăi, pentru că și-a schimbat buletinul pe Oțelu Roșu, a pierdut automat și funcția de primar la Glimboca.
GCS.: Care sunt proiectele mandatului dumneavoastră?
P.C.: Sunt cam multe, dar să știți că asta nu înseamnă că munca asta într-o primărie se termină vreodată, este o activitate continuă! Vorbim de proiectul în două etape, referitor la asfaltarea străzilor comunale, după care a urmat construcția-capelă pentru toate cele trei culte din comună: ortodox, catolic și penticostal. A urmat reabilitatea Monumentului Eroilor din primul război mondial (valoare 600 de milioane), reabilitarea dispensarului comunal (fonduri PNDL – 900 de milioane lei), continuarea etapei a doua a asfaltărilor străzilor comunale (valoare 4,5 miliarde lei), după ce în urmă cu un an și jumătate în urmă am asfaltat alte patru străzi.
Practic la acest proiect, vorbim de reabilitare asfaltare, pentru că străzile au fost construite pe ciment, iar în prezent se toarnă covor asfaltic! Am implementat proiectul pentru colectare deșeuri selective și suntem în stadiul de elaborare privind intabularea în extravilan a tuturor parcelelor. Reabilitarea monumentului, intabularea în extravilanul și colectarea deșeurilor selective sunt realizate pe proiecte europene. Avem în lucru și reabilitarea lacului pescăriei (58.000 euro pe fonduri europene AFIR), așteptăm în maxim o lună, avizul de la AFIR! În această lună avem planificat acțiunea III – execuție foraj apă potabilă, cu stație de clorinare și potabilizarea apei (valoare 25.000 de euro). Avem făcute două foraje și îl executăm acum pe al treilea. Am mai realizat proiectul de modernizare grădinița pentru copii. Este în lucru, în proporție 60% proiectul pe finanțare PNDL, cartier Bucium – racordare apă și canalizare. Apoi mai este proiectul de reabilitare, legat de întreținere și reparații acces locuințe comuna Glimboca, practic tot ceea ce înseamnă acces stânga-dreapta din drumul național, domeniu public. O să vină puse pavele, intrările, delimitare zona verde și borduri. Proiectul este realizat pe fondurile de investiții ale Primăriei și are valoarea de 2,5 miliarde și jumătate lei. Urmează la rând iluminatul public, modernizare, pentru că noi l-am făcut pe lămpi corpuri Philips, în anul 2005, iar acum, în prezent îl facem pe leduri.
Am sprijinit de fiecare dată și oamenii de afaceri, pe cei de la Custom, care are peste 100 de angajați, pe cei de la cariera de piatră.
GCS.: Comuna Glimboca este renumită și pentru activitatea sportivă, mai ales în fotbal. Aveți teren cu nocturnă, sală de sport, vestiare moderne!
P.C.: Terenul și sala de sport sunt proiecte mai vechi finalizate, alături de terenul sintetic, atunci, când s-a modernizat și clădirea școlii gimnaziale, a primăriei și a căminului cultural. Avem 160 de copii care învață în Glimboca, vorbim de grădiniță și de școala gimnazială, clasele I-VIII.
Avem și un ansamblu cultural la școală, ”Glimboceanul”, care participă la diferite acțiuni specifice. Am reactivat cum am putut și noi fotbalul juvenil, pentru că la seniori am cam demonstrat tot ceea ce se putea demonstra, cu bune și rele. Am fost sus în lupta pentru titlu județean, apoi am evoluat și în liga a V-a, când a avut loc schimbul de generații, nu este nici o rușine. Important este faptul că am avut continuitate.
GCS.: Marele merit de a continua cu fotbalul în liga a IV-a este cel al lui Sergiu Crîsnic, jucător al echipei și fiu al primarului!
P.C.: Da, Sergiu se ocupă și acum de echipă, ca de fiecare dată. A strâns în ultimii doi ani, iar copii pe lângă el și acum jucăm cu FCS Bistra Glimboca, în liga a IV-a, zona Caransebeș. A avut o perioadă de pauză la un moment dat, pentru că s-a dedicat familiei și m-a făcut fericit, eu devenind și bunic.
One thought on “Petru Crîsnic: ”Munca într-o primărie, nu se termină niciodată!””