Popa mărește miza la cel puțin 250 de milioane de euro în următorii patru ani!

Popa mărește miza la cel puțin 250 de milioane de euro în următorii patru ani!

Vorbim despre suma pe care speră să o obțină pentru finanțarea unor proiecte ce vizează, în special, crearea de noi locuri de muncă. Primarul Reșiței împreună cu echipa de la proiecte europene s-au apucat de treabă încă de acum, deși noul ciclu de finanțare din fonduri europene va fi lansat abia anul viitor.

„Spre deosebire de iulie 2016 (la începutul primului mandat, n.r.) când eram ca picat din lună și nici nu știam ce aveam la primărie și apoi am descoperit că nu aveam nimic pregătit, mă refer la materialele cu care te duci să accesezi fonduri europene, în acest mandat avem deja trimise la Agenția de Dezvoltare Regională Vest, la Timișoara, 4 fișe de proiecte europene și lucrăm la alte studii de fezabilitate, astfel încât în 2021, când se deschide ciclul financiar european, să fim deja porniți la drum. La aceste 4 fișe pot fi finanțate, deja, studiile de fezabilitate și proiectele tehnice. Vom porni în mare forță, nu mai pierdem timpul. În mandatul trecut abia prin 2017-2018 am putut să depunem primele proiecte, deci, practic, am pierdut circa 2 ani”, a declarat edilul.


În primul mandat Popa s-a axat prioritar pe aspecte precum mobilitatea urbană și modernizarea infrastructurii (proiectele de reabilitare a Centrului Civic și a celor 6 străzi din Lunca Pomostului sau cel de reintroducere a tramvaiului fiind doar câteva exemple în acest sens).

De această dată, primarul Reșiței are în plan proiecte ce vizează domenii precum inovarea și cercetarea, care sunt generatoare de locuri de muncă și care au o valoare mult mai mare.

„Am avut multe proiecte scrise, peste 40, iar sumele atrase au fost în jur de 160 de milioane de euro. Spre deosebire de acel ciclu, în următorul vom avea mai puține proiecte, dar de o consistență mult mai mare. Estimăm undeva la 20 de proiecte, dar ele vor însuma aproximativ 250 de milioane de euro. Sunt proiecte centrate mai mult spre inovare și cercetare, proiecte care vor genera afaceri, ținta mea fiind să atragem activități economice în oraș, să reușim să creăm locuri de muncă pentru reșițeni”, a explicat Ioan Popa.

Un prim pas în această direcție a fost făcut ieri, pe 27 octombrie, în prima ședință a noului Consiliului Local, când, potrivit edilului, „va fi validată plata avansului către lichidatorul Institutului de proiectări de pe Calea Caransebeșului, de 125.000 de euro. Acolo vrem să facem un cluster împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, o inițiativă în care vom atrage și doi operatori economici din Cluj”.

ALEXANDRA PASCARIU

Lasă un răspuns