Bomba cu ceas, depozitată în câmp: 12,6 tone de îngrășământ chimic cu azotat de amoniu!
Agenți ai Poliției orașului Oravița împreună cu comisari din cadrul Gărzii de Mediu Caraș-Severin au efectuat recent un control pe linia prevenirii evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, depozitarea și folosirea produselor de protecție a plantelor, în urma căruia au fost descoperite 12,6 tone de îngrășământ chimic cu azotat de amoniu, ambalate în 21 de saci de 600 kg fiecare, aparținând unei firme din zona Oravița, care erau depozitate necorespunzător pe câmp, neasigurate, în condiții neconforme cu normele legale în vigoare.
Întreaga cantitate de îngrășământ chimic a fost indisponibilizată până la finalizarea cercetărilor și lăsată temporar în custodia agentului economic căruia i s-a pus în vedere să o transporte și să o păstreze într-un loc corespunzător.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice, numai ambalate în locuri protejate, iar polițiștii continuă cercetările. Acțiunile continuă și în perioada următoare.
Informații suplimentare:
Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținut din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.
Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.
Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant și fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).
Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.
Conform fișei de siguranță, oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.
Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.
Datele ne-au fost transmise de Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, prin purtătorul de cuvânt, inspector principal Alina Boeru.
FLORIN ȘTIUBE