Culmea evadării!?… „Să pleci temporar” din arestul la domiciliu!

Culmea evadării!?… „Să pleci temporar” din arestul la domiciliu!

Culmea evadării!?… „Să pleci temporar” din arestul la domiciliu!

ÎNCĂLCAREA OBLIGAȚIILOR IMPUSE PRIN ARESTUL LA DOMICILIU ȘI CONTROLUL JUDICIAR ATRAG CONSECINȚE PENALE
Ieri, 11 octombrie, polițiști de la Poliția Orașului Oțelu Roșu s-au sesizat din oficiu despre faptul că un bărbat de 47 de ani, față de care a fost dispusă măsura arestului la domiciliu pentru 60 de zile, ar fi părăsit pentru scurt timp imobilul unde executa măsura preventivă. Bărbatul a revenit ulterior în locuință, dar acest lucru nu-l salvează de o altă condamnare privind … evadarea. 
În acest caz a fost anunțat procurorul de serviciu. A fost întocmită sesizare motivată către instanţa care a dispus măsura.A fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de evadare.
Arestul la domiciliu se dispune de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, de către judecătorul de cameră preliminară sau de către instanţa de judecată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute lege.
Măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă determinată, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.
Pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi imobilul pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora.
Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii:
– să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;
– să nu comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau nu se află în îngrijirea sa.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere, caz în care acesta va fi monitorizat de polițiști prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.
Culmea evadării!?… „Să pleci temporar” din arestul la domiciliu!
În cuprinsul încheierii prin care se dispune măsura sunt prevăzute în mod expres obligaţiile pe care inculpatul trebuie să le respecte şi i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
Citește și: Un cetățean din Vietnam, arestat la domiciliu pentru trafic de migranţi
Și în cazul controlului judiciar inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații, printre care și aceea de a se prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Culmea evadării!?… „Să pleci temporar” din arestul la domiciliu!

În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, situație care a fost dispusă recent în cazul unui alt bărbat din Caransebeș, care nu a respectat obligația de a se prezenta la poliție, conform programului de supraveghere, bărbatul fiind arestat preventiv, pentru 30 de zile.
„Polițiștii verifică periodic respectarea obligaţiilor de către inculpați, în zona de responsabilitate, iar în cazul în care constată încălcări ale acestora, sesizează de îndată procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţa de judecată, în cursul judecăţii.” – IPJ Caraș-Severin. 

Lasă un răspuns