Creştinii ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ilie

Creştinii ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ilie

Creştinii ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ilie

Originar din Tesba Galaadului, o cetate aflată în vecinătate cu Arabia, întreaga lui activitate a fost legaăa de viața și istoria comunității israelite din Regatul de nord. Capitala era la Samaria.
Ilie este, potrivit textului biblic, un nume teoforic. În limba ebraică, Elijahu înseamnă „Domnul e adevăratul Dumnezeu” sau „Yahwe este Dumnezeu”. De aici reiese că numele pe care îl poartă profetul este el însuși o mărturisire de credinta.
Sfântul Ilie i-a adus pe evrei la dreapta credință atât prin asprime – îi cerere lui Dumnezeu să inchidă cerurile 3 ani și 6 luni și în acest timp nu va mai ploua, cât și prin milostivire. L-a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului și a adus ploaie peste pământul pârjolit de secetă.
Sfântul Ilie a fost atât de aproape de Dumnezeu, încât Domnul i-a împlinit toate cererile sale. La rugăciunile lui Ilie, Dumnezeu a coborât din cer foc, a înviat un mort, a plouat pământul, a despărțit Iordanul. În cele din urmă l-a înălțat pe profet la cer într-un car de foc.
Creştinii ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ilie
Pentru a-i descoperi regelui că preoții lui Baal erau slujitori ai idolilor, Ilie le cere acestora să-și invoce dumnezeul pentru a coborî foc asupra jertfelor aduse de ei. După mai multe cereri, focul nu se pogora. Atunci Ilie ridică un jertfelnic, folosind douăsprezece pietre și udă cu apă lemnele și carnea adusă spre jertfă.
La rugăciunile sale, Dumnezeu pogoară foc din cer ca să mistuie jertfa, prefigurare a pogorârii Duhului Sfânt asupra Apostolilor și asupra Sfintei Euharistii.
După acest episod, Ilie ajunge pe muntele Horeb, unde Îl întâlnește pe Dumnezeu în adiere de vânt lin.
„Discreția este modul în care Domnul este prezent în lume și în viața noastră. El este Însoțitorul a Cărui prezență nu o putem sesiza prin dorința de senzațional, de spectaculos.
De multe ori, Dumnezeu Se lasă ignorat, tocmai pentru ca iubirea Lui față de lume nu este una despotică, care se impune, ci una care se propune, se dăruiește fără a constrânge. El nu Se arată pe un panou publicitar, nici nu tropăie în fața noastră.
Dumnezeu Se arată uneori oamenilor înțelepți, care știu să-I vadă pașii tainici. Nu în miracole, arătări ce creează uimire, panică și spectacol se vede prezența lui Dumnezeu, ci în firescul cotidian, înfrumusețat de gândul și fapta bună. Aproapele nostru este cel prin care Dumnezeu măsoară iubirea noastră” (Lect. Univ. Vasile Crețu).
Creştinii ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ilie
După ce-l unge pe Elisei proroc și urmaș al său, după porunca Domnului (3 Regi 19, 16), Ilie este înălțat la ceruri. Îi lasă ca moștenire cojocul său, arătând prin aceasta că nimic din ceea ce este pământesc nu putem lua cu noi, când vom pleca din această lume.
Sfântul Ilie deși și-a desfășurat activitatea cu aproximativ 850 de ani înainte de venirea lui Hristos, ocupa un loc important în conștiința poporului. E de ajuns să ne amintim de momentul in care Mântuitorul i-a întrebat pe Apostoli ce spun oamenii despre El. Ucenicii i-au răspuns că unii Îl consideră: “Ioan Botezatorul, alții Ilie, alții Ieremia sau unul din prooroci” (Matei 16, 14).
Citește și: Creştinii ortodocşi şi catolici îl prăznuiesc anual la 20 iulie pe Sfântul Ilie!
Sfântul Ilie este cinstit și că sfântul care mijlocește înaintea lui Dumnezeu pentru a aduce ploaie pe pământ. In cartea de cult numita „Liturghier”, găsim o slujbă care se oficiază în caz de secetă.
Această slujbă oficiată „la vreme de neplouare și foamete“ conține o cerere în care este amintită mijlocirea Sfântului Ilie pentru poporul evreu și rugăciunile acestuia pentru ploaie: „Pentru ca rugăciunile noastre să fie bine primite și precum pe Ilie, oarecând, așa să ne audă și pe noi și să ne miluiască, cu ploaie și cu buna întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugam”.
„Cel ce pe Ilie Tesviteanul, în căruța de foc, de pe pământ, Milostive, l-ai mutat la cer, Cuvinte, cu mijlocirile acestuia, mântuiește-ne pe noi, cei credinciosi, care pe Tine Te slăvim!” (Stihira la Vecernia Sarbatorii Sfantului Prooroc Ilie).
Sursa: Crestinortodox.ro

Lasă un răspuns