Alegeri locale și parlamentare 2024. Mergeți la vot, oameni buni!

Alegeri locale și parlamentare 2024. Mergeți la vot, oameni buni!

Alegeri locale și parlamentare 2024. Mergeți la vot, oameni buni!

Cărășenii își vor exprima votul azi, 9 iunie, în general la aceeaşi secţie de votare unde au votat la precedentele alegeri locale și parlamentare.
Se votează într-o singură sală, cu un singur birou electoral de secţie şi un singur IT-ist. Acesta va opera în registru electoral electronic pentru a vedea dacă cetăţeanul respectiv are drept de vot, este înscris în lista electorală permanentă, etc.
În încăpere există instalate cinci urne în care, după ce va vota cetăţeanul respectiv separat, depune buletinele de vot pentru europarlamentare, pentru consiliul judeţean, pentru preşedinte al consiliului judeţean, pentru consiliul local şi pentru primarul localităţii.  fiecare secţie de votare este dotată cu cinci urne în care vor fi depuse cele cinci buletine de vot pe care le va primi fiecare cetăţean care are dreptul să voteze în secţia respectivă la intrarea în secţie.
În Caraş-Severin, se votează în 364 de secţii de votare.
Alegeri locale și parlamentare 2024. Mergeți la vot, oameni buni!
La alegerile pentru Parlamentul European, cetăţenii români pot vota oriunde în ţară sau în străinătate, în timp ce pentru alegerile locale îşi pot exercita dreptul de vot doar la secţiile unde sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa. Există şi o condiţie: viza de stabilire a reşedinţei, aşa-numita „viză de flotant” să fi fost obţinută cu mai mult de 60 de zile înaintea datei alegerilor.
La alegerile pentru Parlamentul European participă 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi patru candidaţi independenţi.
La scrutinul din 9 iunie votarea a început la 7:00 dimineaţa şi se încheie la ora 22:00. În mod excepţional, preşedinţii secţiilor de vot pot decide prelungirea acestui proces până la ora 23:59.
La nivel naţional, sunt aproape 19.000 de secţii de votare. În străinătate, sunt 915 secții de votare, un număr dublu faţă de cel de la alegerile precedente.
Citește și: S-a aprobat calendarul alegerilor din 2024
Cei care au nevoie de urna mobilă pot face o solicitare în acest sens, iar cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile pot fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor. Este interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi.
În ziua de 9 iunie, începând cu ora 7:00, şi până la momentul încheierii votării, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare este interzisă.
Totodată, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, şi anume din data de 8 iunie şi până la încheierea votării.

Lasă un răspuns