Atenție la căpușe. Recomandări
Atenție la căpușe. Muscatura de capusa poate fi extrem de periculoasa pentru copii si pentru adulti deoarece prin intermediul intepaturii se pot transmite numerose boli. De aceea este important sa stii cum sa te protejezi impotriva acesteia si ce pasi trebuie sa urmezi daca ai fost muscata de o capusa.
Capusele sunt antropode mici de 2,5- 14 mm, compuse din doua segmente, care se hranesc cu sange. Acestea transporta o serie de boli, fiind pe locul doi dupa tantarii la nivel mondial ca grad de pericol asupra sanatatii. Nu intepatura cauzeaza infectia, ci toxinele, secretiile, micoorganismele pe care le contine saliva capuselor.
Transmiterea bolii se intampla de obicei la sfarsitul mesei, cand capusa este plina de sange. Argasidaele au corpul mai rotund si sunt lipsite de scutul de pe spate. Acestea se hranesc, de obicei, mai putin de o ora si transmit boala intr-un timp foarte scurt, pana la un minut.
Muscatura de capusa produce reactii intens dureroase. In general, muscatura de capusa este nedureroasa. Multi oameni nu o pot observa si nu pot gasi insecta, care se desprinde apoi. Cu toate acestea, exista unele simptome care sunt cauzate de muscatura de capusa.
Ocazional, o neurotoxina (o substanta toxica pentru sistemul nervos) secretata in timpul atasamentului de gazda pentru a face muscatura insesizabila provoaca slabirea muschilor sau paralizie. Simpla inlaturare a insectei stopeaza productia de neurotoxina, iar persoana afectata isi revine rapid si complet.
Muscatura de capusa in sine cauzeaza simptome abia dupa ce capusa se desprinde si cade. Poti observa inrosire locala, mancarime, arsura si, rareori, dureri locale intense.
Rezultatele bolilor transmise de capuse se instaleaza dupa cateva zile sau saptamani. De aceea, persoanele afectate nu suspecteaza o boala cauzata de capuse, ignorand intepatura abia vizibila.
Dupa muscatura de capusa, poti prezenta oricare dintre urmatoarele simptome:
– febra;
– amorteala;
– eczeme;
– confuzie;
– senzatie de slabire;
– durere si umflarea articulatiilor;
– palpitatii;
– paralizie;
– respiratie sacadata;
– greata si varsaturi.
Pentru a va proteja împotriva muşcăturilor de căpuşe ar trebui să adoptaţi următoarele măsuri preventive:
– Evita zonele cu iarba si arbusti, prielnice sederii capuselor.
– Purtaţi pălarie şi îmbrăcăminte deschisă la culoare, pentru ca insectele sa fie foarte vizibile, incluzând bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, care să fie introduşi în ghete sau şosete.
– Utilizaţi insectifuge (sprayuri impotriva insectelor) care să vă confere protecţie pe toată durata în care vă aflaţi în aer liber: o urmaţi instrucţiunile de folosire a insectifugelor;
– Verificaţi-vă zilnic tegumentele şi îmbrăcămintea în vederea depistării căpuşelor. Căpuşele tinere prezintă dimensiuni mici şi pot să rămână nesesizate:
– nu uitaţi să vă controlaţi părul, axilele şi abdomenul pentru a depista eventualele căpuşe;
– îndepărtaţi imediat căpuşele de la nivelul tegumentului, folosind pensete cu vârf subţire;
– prindeţi cu fermitate corpul căpuşei în imediata apropiere a pielii; o îndepărtaţi corpul căpuşei de la nivelul tegumentului printr-o mişcare fermă;
– spălaţi suprafaţa cutanată cu apă şi săpun;
– îndepărtarea căpuşelor infectate în decurs de până la 24 de ore reduce riscul dvs. de a vă contamina cu bacteria răspunzătoare pentru boala Lyme.
– Protejati animalele de companie inpotriva puricilor si capuselor.
– Învăţaţi simptomele bolii Lyme.
– Dacă prezentaţi simptomele pentru boala Lyme solicitaţi imediat consult medical.
– Nu exista vaccin impotriva muscaturii de capusa, insa cercetarile arata ca un tip de celule albe (bazofilele) ar putea juca un rol important in rezistenta la intepaturile acestor insecte.
Diagnosticarea muscaturii de capusa
Nu exista teste care sa poata identifica tipul capusei care a facut muscatura daca aceasta s-a desprins de gazda. Cu toate acestea, medicii efectueaza o examinare atenta a intregului corp, cautand capuse inca atasate, eruptii cutanate sau semne ale vreunei boli.
Daca este gasita capusa, doctorul decide ce teste trebuie realizate. Identificandu-se tipul capusei si specia ei, in continuare ar putea fi necesare teste de sange pentru boli ca Lyme, febra Rocky Mountain, Ehrlichiosis si Turalemia (aceste teste ies in general negative chiar dupa cateva saptamani de la muscatura de capusa, chiar daca simptomele sunt prezente). De asemenea, se poate face o examinare a sangelui la microscop pentru a diagnostica parazitul care cauzeaza Babesioza.
Examenele si testele trebuie efectuate daca prezinti simptome dupa o muscatura de capusa. Cand acestea apar, determinarea testelor se face consultand un specialist in boli infectioase.
Tratamentul muscaturii de capusa
Autoingrijirea la domiciliu
Din pacate, multe persoane cred ca stiu cum sa indeparteze o capusa, insa aplicarea celor mai frecvente metode sfarsesc prin cresterea sanselor de infectie. Cea mai mare ingrijorare in a scoate o capusa este posibila transmitere a bolii.
Metodele frecvent utilizate, ca un chibrit fierbinte care arde partea din spate a capusei, acoperirea ei cu vopsea, lac de unghii sau benzina, pot provoca leziuni suplimentare gazdei, stimuland insecta sa produca mai multe secretii patogene.
Citește și: Cardul european de sănătate poate fi solicitat și online
Cum sa indepartezi o capusa
Utilizeaza o mica foarfeca curbata sau o penseta. Poarta manusi astfel incat sa nu se raspandeasca patogeni de la capusa pe mainile tale. Folosind penseta, prinde insecta cat mai aproape de piele; extrage-o, tragand in sus si urmarind iesirea acului. (Pastreaza capusa pentru eventualele analize.) Curata zona muscaturii de capusa cu spirt, tinctura de iod sau apa si sapun. Observa zona intepata timp de mai multe zile; pot aparea eruptii sau semne de infectie. Aplica o crema antibiotica de prim ajutor pentru a preveni o infectie locala.
Tratamentul muscaturii de capusa depinde de durata atasamentului, tipul de capusa, bolile care au fost observate in comunitate si simptomele dezvoltate. De asemenea, este important agentul patogen transmis prin intepatura.
Tratamentele pot fi:
– Curatarea locala si aplicarea unei creme antibiotice.
– Pentru mancarine, se recomanda preparatele sub forma de creme sau capsule orale.
– Antibioticele orale pot fi prescrise de medic pentru anumite boli.
– Alte tratamente includ teste detaliate de sange, fluide, medicamente si internare.
Pentru un tratament specific, trebuie sa se determine inainte boala transmisa de capusa.