Au promis de toate! Angajarea „cotizanților” la instituții publice, obținerea permiselor auto, a diplomelor de absolvire a bacalaureatului! Totul pentru „numai” 33.550 euro, 14.618 lei și alte foloase necuvenite în valoare de 1.330 lei.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a 9 (nouă) inculpați (dintre care unul cercetat în stare de arest la domiciliu și altul sub control judiciar), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență și cumpărare de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2022 – octombrie 2023, unul dintre inculpați, singur sau beneficiind de ajutorul a trei complici, ar fi pretins de la mai multe persoane (printre care și cele cercetate în prezenta cauză) foloase necuvenite constând în sume de bani (în total 51.800 euro și 18.003 lei) și alte bunuri în valoare de 1.200 lei, pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor funcționari publici pentru angajarea acestora sau a unor rude în cadrul unor instituții publice, pentru obținerea permisului de conducere, pentru obținerea unor diplome de promovare a bacalaureatului etc.
În contextul menționat mai sus, în perioada martie 2022 – octombrie 2023, același inculpat ar fi primit sumele totale de 33.550 euro, 14.618 lei și alte foloase necuvenite în valoare de 1.330 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecată, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019. – BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DNA.