„Păcănelele” vor mai putea să existe numai în localități cu peste 15.000 locuitori. Proiectul de lege referitor la reglementarea jocurilor de noroc a fost aprobat decizional de către Camera Deputaților. Conform prevederilor acestei norme, operatorii jocurilor de noroc nu vor mai putea pune „păcănele” în funcțiune în localități care au mai puțin de 15.000 de locuitori.
Conform acestui proiect, spațiile comerciale unde operatorii desfășoară jocuri de noroc, mai ales cele care includ aparate de tip slot machine (celebrele ”păcănele”), trebuie să fie relocate în unități administrativ-teritoriale cu o populație de peste 15.000 de locuitori: ”spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot-machine astfel cum sunt acestea definite în art. 10 alin. (1) lit. e), trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus”.
Proiectul de lege interzice explicit furnizarea directă sau indirectă a unor servicii conexe jocurilor de noroc către entități care nu dețin licență clasa 1 emisă de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) și care permit accesul la jocurile de noroc pentru participanții care accesează platformele de jocuri de pe teritoriul României, sau pentru cetățenii români care nu sunt rezidenți fiscali în alt stat.
De asemenea, măsura prevede că măsurile tehnice pentru prevenirea și combaterea accesului la jocurile de noroc în mod ilegal vor fi stabilite prin ordin al președintelui ONJN, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență. Până la adoptarea acestui ordin, operatorii economici care dețin licența clasa II emisă de ONJN sunt obligați să implementeze toate măsurile tehnice disponibile pentru a împiedica accesul la jocurile de noroc în condiții ilegale.
În plus, norma instituie necesitatea ca ONJN să mențină și să actualizeze un registru public, accesibil online și actualizat cel puțin o dată la fiecare 24 de ore, care să includă toți operatorii licențiați/autorizați pentru desfășurarea activităților în domeniul jocurilor de noroc.