Mile este cetățean de onoare al Banatului de Munte!
Mile este cetățean de onoare al Banatului de Munte!
Miodrag Belodedici este cel mai titrat fotbalist cărășan datorită palmaresului sportiv.
Mile Belodedici, „Belo”, pentru prieteni, este singurul fotbalist român din istorie care a câștigat Cupa Campionilor Europeni de două ori cu echipe diferite. Steaua București în anul 1986 și cu Steaua Roșie Belgrad în 1991. Are la activ, jucate, două finale Intercontinentale. Prima cu Steaua București (1987, cu River Plate, scor 0-1) și cea de a doua cu Steaua Roșie Belgrad (scor 3-0, Colo-Colo din Chile).
Consilierii județeni cărășeni au aprobat recent în ședință ordinară, propunerea președintelui Romeo Dunca de acordare a titlului de „Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” lui Miodrag Belodedici.
„Este o onoare pentru județul nostru că avem un cetățean care a câștigat Cupa Campionilor de două ori cu două echipe diferite și două țări diferite, cu două stele. A plecat din țară în ainte de Revoluție, a fost condamnat la 10 ani de închisoare de regimul comunist. Ne face onoare că s-a născut în județul nostru. Ne bucurăm și dorim să îl facem cetățean de onoare”, a precizat Romeo Dunca.
Miodrag Belodedici s-a născut la data de 20 mai 1964, în comuna Socol.
A început fotbalul la 14 ani la AS Minerul Moldova Nouă (antrenor Olimpiu Mateescu). În anul 1981 a fost transferat la Luceafărul București, pepiniera juniorilor talentați din toată Republica Socialistă România. În 1982 s-a transferat la CSA Steaua București, echipă cu care va cunoaște adevărata consacrare fotbalistică. A evoluat la Steaua București până în iarna anului 1988. A devenit de patru ori campion al României, edițiile 1985 -1988.
A cucerit cu Steaua Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei (1987).
A părăsit România la finalul anului 1988, invocând o vizită în Republica Federativă Yugoslavia, la rude. A ales însă să rămână în Yugoslavia din cinci motive.
Visul de mic copil al lui Mile a fost să joace pentru Steaua Roșie Beograd. Apoi au fost și motive de natură „militară” pe Belo le-a „mascat ” în aparență, ca un taciturn veritabil. Părea că nu-l deranjează foarte tare, deși în sinea lui a încolțit visul … Occidentului. Deși era locotenet major în armată, Belo și-a dorit foarte mult să dețină pașaport. Acest lucru era interzis de regulamentele militare și nu numai. Cum toată familia lui de la Socol avea documente de mic trafic, Belo era foarte deranjat de acest lucru, că tocmai el fotbalist la Steaua București nu poate avea măcar un „pașaport” la purtător!
Al treilea motiv a fost că i s-a refuzat „selecționarea” la un meci de caritate la Londra, în selecționata mondială. Motivul oficial a fost că participarea la „jocul chermeză” îl va deconecta de la pregătirea „normală” a campioanei României. Era vorba de perioada precompetițională! A fost elementul decisiv care a declanșat „frumoasa nebunie” a Căprioarei din Carpați de a cere azil politic în Yugoslavia.
Al patrulea motiv a ținut de faptul că la un moment dat, Belo a scos o sumă mare de bani de la CEC, una de ordinul zecilor de mii de lei. La nici 24 de ore de la gest acest, „CI-stul” unității din Ghencea, un colonel, l-a luat la întrebări cât a fost el de … Mile Belodedici. câștigător al CCE!
Al cincilea motiv a ținut de faptul că înaintea unei plecări la u meci în străinătate, pe aeroportul Otopeni, Pițurcă a fost controlat la „sânge” de autorități pentru că ar fi avut valută la el. La un pas să fie prins, Pițurcă s-a descotorist de valută. Jucătorii Stelei au protestat in corpore, în frunte cu Bumbescu. Au amenințat imediat cu „tovarășul Valentin” , însă când au văzut precizia cu care cei de la securitatea aeroportului și-au ales, cei drept foarte discret, „ținta” la percheziția corporală, Belo și-a dat seama că este „lată rău!”… Mai ales că meciul cu Victoria București bătea la ușă!
Mai mult, înaintea plecării către Socol, lui Belo i s-a propus „amical, dar pe un ton mieros-milităros (sic)” că ar fi bine să aibă neapărat șofer. Pentru simplu motiv să fie mai … „odihnit”. Propunerea a avut contraefect. Practic a însemnat o invitație, „Adio, RSR!” . Belo a considerat că trăiește în colivie… „aurită”.
Plecat în Yugoslavia, Belo a fost suspendat 6 luni de către UEFA. Nici șederea în Yugoslavia nu a fost lipsită de peripeții. Deși autoritățile sârbe au lăsat să se înțeleagă faptul că Belodedici se află locat la granița cu Italia, „Mile” a fost de fapt la „vedere” la niște rude care nu erau foarte departe de Socol!
A urmat vizita delegației Stelei în frunte cu Iordănescu. Acesta ar fi vrut să-l convingă pe Belo să revină în țară. Cum totul s-a dovedit un fiasco pentru partea română, Belo a fost relocat într-o zonă sigură. După „negocierile” ratate cu Steaua, sârbii au avut grijă de Belodedici. Nu i-au ascuns nici intenția turcilor de la Galatasaray de a-i „rezolva” ei situația la UEFA. După întâlnirea cu turcii, Belo și-a reiterat intenția de a juca alături de Savicevici și regretatul Mihajlovici.
După ce s-a „consumat” și acest eveniment, sârbii satisfăcuți i-au spus neoficial lui Belo că de fapt i-au verificat„loialitatea”. Dacă, Belo ar fi acceptat oferta turcilor, destinația aeronavei ar fost de fapt… Otopeni! Și asta fără să-i spună în prealabil! Oricum pentru a fi în formă bună de joc, sârbii au avut grijă să-l legitimeze pe „fals” la o echipă de ligă inferioară.
Așadar, Belo a jucat în final pentru echipa copilăriei lui, Crvena Zvezda. A câștigat campionatul Yugoslaviei doi ani la rând, 1991 și 1992 și CCE (1991) și Cupa Intercontinentală.
În 1991 a plecat la Villareal și mai apoi în 1996 în Mexic la Atlante. În 1998, a revenit în țară, la Steaua Bucureși.
Miodrag Belodedici este și cetățean de onoare al comunei Socol, începând din anul 2002. În prezent, Sala de sport din comună natală îi poartă numele.
sursa foto articol: FRF