Armă cu aer comprimat uitată în șpais!!
Polițiștii de la Poliția Municipiului Caransebeș au ridicat de curând o armă neletală, din categoria celor supuse autorizării, care ar fi fost deținută ilegal de către un bărbat de 61 de ani, din localitate. Bărbatul în cauză nu deținea permis de port armă și a achiziționat arma în urmă cu mai mult de 15 ani de la un magazin de profil și ar fi depozitat-o într-o anexă a gospodăriei, fără a o folosi, arma fiind găsită acoperită cu praf și pânze de păianjen, inclusiv pe țeavă. Bărbatul ar fi omis să declare arma la organele de poliție, după intrarea în vigoare a Legii nr. 294 din 2004 privind regimul armelor și al munițiilor, respectiv până la termenul de 01.01.2007 prevăzut de lege.
În acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și continuă cercetările.
Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a dorit cu această ocazie a evenimentului de la Caransebeș să reitereze poserilor de arme neletale câteva dintre prevederile legale privind regimul armelor și al munițiilor.
„Persoana care a procurat, în condiţiile legii, arme neletale supuse autorizării, are obligaţia ca, în termen de trei zile lucrătoare de la data procurării, să se prezinte la organul de poliţie care a eliberat autorizaţia de procurare, în vederea solicitării acordării permisului de armă sau, după caz, pentru înscrierea armei în permisul de armă al cărui titular este deţinătorul.
În cazul în care arma a fost procurată din afara teritoriului României, termenul pentru a se prezenta la organul de poliție este de maximum 15 zile lucrătoare de la data achiziţiei, dovedită prin actul de provenienţă.
Titularul dreptului de deţinere a armelor neletale supuse autorizării are obligaţia să păstreze armele, componentele esenţiale şi muniţiile înscrise în permisul de armă, asigurate astfel încât să nu permită accesul la ele al persoanelor neautorizate.
Persoana care ia cunoştinţă despre existenţa unei arme militare, a unei arme letale, a unei arme neletale ori a muniţiilor deţinute ilegal, pierdute sau abandonate este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie.
Persoana care găseşte o armă militară, o armă letală, o armă neletală ori muniţii este obligată să le predea sau să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie.
Rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deţine în mod legal arme ori muniţii au obligaţia ca, în cazul în care deţinătorul a decedat sau este declarat dispărut, să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie şi să depună armele, componentele esenţiale şi muniţiile respective la cel mai apropiat armurier, în termen de 15 zile de la data decesului ori, după caz, a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de declarare a dispariţiei.
Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancțiuni contravenționale cuprinse între 501 și 5.000 de lei.
Totodată, deținerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă”.
Datele ne-au fost furnizate de către Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, prin purtătorul de cuvânt, inspector principal, Alina Boeru.