România trece la ora de vară 2024. În noaptea de sâmbătă spre duminică ceasul se dă înainte.
Ceasul se dă înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2024. În acest fel, 30 martie 2024 este cea mai scurtă zi a anului, având, teoretic, 23 de ore.
Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu anul trecut. În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunțare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunța la schimbarea orei.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
Astăzi, în România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială de vară la care România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică va fi ora Europei Orientale.
Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate țările, cu excepția Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei și Rusiei. Unele dintre aceste țări au revenit la ora inițială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară.
Schimbarea orei nu este însă simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar.