Istoria Banatului a fost prezentată pe 12 martie la Institutul „Nicolae Iorga” din București.
Volumul este coordonat de Rudolf Gräf şi Ioan Bolovan și reunește munca a 11 autori (Adrian și Livia Magina, Sandra Hirsch, Adrian Ardeț ș.a.) în încercarea de a da o adevărată „carte de identitate” acestei regiuni a țării.
La evenimentul de la București a participat și secretarul de Stat Alin Muntean care ne-a declarat următoarele:
„Am fost onorat să particip, alături de autori și istorici, la această lansare la București. Am făcut-o și la Reșița. Și o voi face ori de câte ori voi avea oportunitatea. Banatul merită acest volum, fiind foarte important să ştim cine suntem şi de unde venim, pentru a putea să ne proiectăm viitorul.
Felicitări autorilor și coordonatorilor cărţii, au făcut un demers foarte important pentru noi, pentru bănățeni. Mai ales că știm cu toții: istoria Banatului e uneori diferită de cea a României.
Felicitări și autorităților locale care au sprijinit apariţia cărții și mă refer aici la domnul Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș Severin și la domnul Ioan Popa, primarul Reșiței.
Sper să reușim ca la nivel local să întroducem studierea, măcar facultativă, a istoriei regionale, pentru că acest lucru e foarte important pentru păstrarea identității regionale.
Să nu uităm vorbele marelui nostru bănățan, Sever Bocu: „Un om care nu-şi iubeşte întâi satul, provincia sa natală restrânsă, nu-şi iubeşte ţara”!
Istoria Banatului își continuă periplul național la Iași, astăzi 14 martie de la ora 17, la Institutul Academiei Române, urmând apoi să fie prezentat la Târgul „Bookfest” de la Timișoara, în perioada 21-24 martie.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok