800 persoane au încercat să intre fraudulos pe teritoriul României în anul 2023. La granița de sud-vest!

800 persoane au încercat să intre fraudulos pe teritoriul României în anul 2023. La granița de sud-vest!

800 persoane au încercat să intre fraudulos pe teritoriul României în anul 2023. La granița de sud-vest!

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara este structura teritorială a Poliţiei de Frontieră Române, cu personalitate juridică, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Inspectoratul este organizat şi funcţionează în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, cu modificările şi completările ulterioare.

Lungimea totală a frontierei aflată în responsabilitatea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara este de 621,4 Km, în zona administrativă a județelor Timiș, Caraș-Severin şi Mehedinţi. Are în gestionare frontiera comună cu Republica Serbia pe o distanţă de 543,8 km, cu Ungaria 49,3 km şi Bulgaria 28,3 km.
În subordinea inspectoratului își desfășoară activitatea:
3 Servicii Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră,
– 16 Sectoare ale Poliţiei de Frontieră cu 13 Puncte Poliție de Frontieră, din care:
– 8 rutiere,
– 2 rutiere şi feroviare,
– 3 fluviale.

800 persoane au încercat să intre fraudulos pe teritoriul României în anul 2023. La granița de sud-vest!

Date statistice privind traficul de călători şi mijloace de transport în P.T.F.-uri
În anul 2023, valorile traficului de călători înregistrate în punctele de control a trecerii frontierei de pe raza de competenţă a inspectoratului, au fost de 4.343.112 persoane. Este o creştere cu 25 %, comparativ cu anul precedent.
Valorile traficului de călători 2022 / 2023
P.T.F.
2022
2023
Tendințe
T O T A L – I.T.P.F.
3.473.225
4.343.112
 25 %
În perioada analizată, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de trecere a frontierei de stat au fost de 1.651.031 mijloace de transport. Sunt cu 23 % mai mari comparativ cu anul 2022.
Valorile de trafic pentru mijloacele de transport 2022/2023
P.T.F.
2022
2023
Tendințe
T O T A L – I.T.P.F.
1.347.513
1.651.031
 23 %
Deși valorile de trafic au crescut în anul 2023, au fost luate măsuri pentru fluidizarea traficului. În perioada analizată nu au fost înregistrate creșteri semnificative ale timpilor de așteptare la controlul de frontieră.
  1. Siguranţa cetăţeanului şi evoluţia fenomenului infracţional
Misiunile şi activităţile desfăşurate la nivelul inspectoratului teritorial au avut drept scop creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin combaterea migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere în punctele poliției de frontieră şi în zona de frontieră.
Activităţile pe linia combaterii migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere în anul 2023 s-au desfăşurat conform prevederilor legale şi dispoziţiilor eşaloanelor superioare în domeniu, urmărindu-se permanent executarea misiunilor şi acţiunilor specifice la nivelul exigenţelor actuale, în scopul identificării şi contracarării fenomenului infracţional transfrontalier, dar şi a celorlalte activităţi specifice combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.
În perioada supusă evaluării, inspectoratul teritorial şi-a concentrat eforturile pe linia combaterii migraţiei ilegale, asigurarea suportului informativ–operativ, coordonarea, sprijinul şi îndrumarea activităţii structurilor subordonate pe linia cercetării penale cu respectarea cadrului incident în materie.

Citește și: Patru migranți turci vroiau să ajungă ilegal în spațiul Schengen, prin … România!

Prezentare generală a fenomenului migraţiei ilegale
Fenomenul migraţiei ilegale este influenţat de situaţia socio-economică, militară şi deteriorarea nivelului de trai a populaţiei unor state terţe. Acești factori, în mod unilateral sau combinat, determină schimbarea/adaptarea continuă a rutelor de migraţie ilegală şi o deplasare continuă (necontrolată) a populaţiei.
În anul 2023 I.T.P.F. Timişoara s-a confruntat cu fenomenul migraţiei externe la frontiera cu Serbia, materializat prin încercările cetăţenilor terţi de a intra ilegal în România din Serbia şi cu încercarea cetăţenilor terţi intraţi legal pe teritoriul României (pe bază de vize sau permise de şedere) de a trece ilegal frontiera din România către Ungaria sau Serbia cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

Urmărit general căutat de poliția germană reținut la Cenad  

                                                        COMBATERE A MIGRAŢIEI ILEGALE – TRECEREA FRAUDULOASĂ A FRONTIEREI DE STAT – INTRARE
Structurile I.T.P.F. Timişoara au depistat, în anul 2023, în zona de competenţă a inspectoratului, un număr de 421 migranţi. Aceștia au intrat în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat. Este o scădere cu 77% comparativ cu anul 2022. Acum doi ani au fost depistaţi 1838 migranţi.
Măsurile adoptate sistematic la frontiera cu Serbia au condus la o scădere cu 95% comparativ cu anul 2022 a numărului de migranţi care au intrat în România din Serbia (82 persoane ) prin trecere fraudulosă a frontierei de stat.
În urma cercetărilor efectuate, a audierii făptuitorilor şi a conducerii în teren pentru o parte semnificativă a grupurilor depistate s-a stabilit locul trecerii şi metodele prin care migranţii au trecut ilegal frontiera. În baza analizelor de risc întocmite, dispozitivele de supraveghere şi verificare au fost adaptate în permanenţă.
În anul 2023 dintre cei 421 de migranţi, care au intrat în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat şi au fost depistaţi de către structuri ale I.T.P.F. Timişoara, un număr de 347 migranţi. Aceștia au solicitat o formă de protecţie (azil) din partea statului român, la structurile poliţiei de frontieră, reprezentând 82% din numărul migranților depistaţi.
  1. PREVENIREA MIGRAŢIEI ILEGALE
La frontiera cu Serbia, poliţiştii de frontieră români, împreună cu poliţişti ai Agenţiei Frontex, acţionează pentru depistarea timpurie a migranţilor şi prevenirea intrării acestora în ţară.
Securizarea frontierei externe a Uninunii Europene a fost realizată în principal prin creşterea capacităţii de reacţie la observarea activităţilor pregătitoare desfăşurate de migranţi încă de pe teritoriul Serbiei, prin suplimentarea dispozitivului de supraveghere a frontierei, folosirea tehnicii de observare şi detecţie şi buna cooperare cu organele de frontieră ale statului vecin.
În cursul anului 2023, la nivelul frontierei cu R.Serbia, au fost depistate şi dispuse măsuri de prevenire împotriva unui număr de peste 800 persoane care au încercat să intre fraudulos pe teritoriul României.
Se constată o scădere semnificativă în activităţi de prevenire, cu aproximativ 97% faţă de perioada anului 2022. Atunci au fost înregistrate peste 27.000 persoane și cu 99% faţă de perioada anului 2021. Acum trei ani au fost înregistrate aproximativ 75.000 persoane.
Constatăm că și în anul 2023 aproximativ 86% dintre persoane au acționat la frontieră, pentru a intra fraudulos din Serbia în România, prin zona de competenţă a structurilor de pe raza judeţului Timiş.
TENTATIVĂ LA TRECEREA FRAUDULOASĂ A FRONTIEREI DE STAT
Actuala provocare cu care se confruntă Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara este migrația pe sensul de ieșire din țară. Măsurile adoptate la nivelul inspectoratului pentru combaterea migraţiei pe sensul de ieșire din țară a condus la depistarea în anul 2023 în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a unui număr de aproximativ 1000 de persoane, față de 100 persoane în anul 2022.
La nivelul S.P.F. Sânnicolau Mare (frontiera cu Ungaria) au fost depistați un număr de 224 migranți în tentativă de trecere frauduloasă din România în Ungaria. Dintre aceștia 104 în P.P.F. Cenad ascunşi în mijloace de transport şi 120 în zona dintre Punctele de Trecere ale Poliției de Frontieră.
În anul 2023 în baza acțiunilor comune ale polițiștilor de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timișoara și I.T.P.F. Oradea au fost depistate în tentativă de ieșire ilegală din țară un număr de peste 2900 de persoane.
COMBATEREA INFRACŢIUNILOR DE TRAFIC DE MIGRANŢI
În scopul combaterii fenomenului migraţiei ilegale în zona de competenţă, lucrătorii structurilor de poliţie judiciară din cadrul I.T.P.F. Timişoara au acţionat pentru destructurarea reţelelor organizate de trafic de migranţi, reţinerea persoanelor implicate, probarea activităţii infracţionale şi prezentarea acestora în faţa procurorilor şi a instanţelor de judecată.
Măsurile adoptate atât la frontiera cu Serbia cât şi la frontiera cu Ungaria au vizat o intensificare a acţiunilor de combatere a traficului de migranţi, astfel în anul 2023, deşi fenomenul migraţiei, în ansamblu a cunoscut o scădere, numărul de traficanţi (A.C.) depistaţi, a crescut cu 42% comparativ cu anul 2022 .
Au fost identificate un număr de 121 de persoane care au săvârşit infracţiuni de trafic de migranţi fiind dispuse măsuri preventive față de persoane arestate preventiv
– 37 arestaţi preventiv.
– 25 s-a instituit măsura control
La nivelul inspectoratului teritorial în urma cercetărilor efectuate în dosarele penale pentru infracţiunea de trafic de migranţi au fost reţinute în vederea cercetării/ confiscării un număr de 26 autovehicule. Valoarea sechestrului este evaluată la peste 1.750.000 lei.

Lasă un răspuns