Ioan Popa și Romeo Dunca vor pârtii de schi la nivel european!!!
Județul Caraș-Severin este un loc de rai, binecuvântat de Dumnezeu pentru că are din punct de vedere geografic tot ce poate fi mai frumos, munți, dealuri, câmpie și fluviu, patru parcuri naționale naturale, stațiuni și situri naturale.
Această bogăție naturală primită de la Dumnezeu, nu a fost valorificată la potențialul județului și asta în primul rând pentru că administrațiile locale și județene nu au reușit să pună la punct infrastructura. Au fost și oameni cu idei și inițiative legate în special de dezvoltarea turismului în spațiul montan, cum sunt cazurile lui Ioan Popa și Romeo Dunca, cei doi având o afinitate către domeniul schiabil. Din păcate eforturile celor doi nu au sprijinite de către autoritățile locale sau județene, ci dimpotrivă.
Romeo Dunca chiar s-a străduit să dezvolte o megastructură pe Muntele Mic, dar piedicile și șicanele au fost mai mult decât evidente din partea administrației locale de la Turnu Ruieni sau ale Consiliului Județean. A investit într-un domeniu schiabil, însă consideră că este încă departe de ceea-și dorește din acest proiect. Dorinţa de a face proiectul, pe Nedea şi pe Muntele Mic, durează de mai bine de 14 ani.
Romeo Dunca spunea nu odată că dacă administraţia locală şi judeţeană l-ar fi sprijinit în proiectele sale, în momentul de faţă, zona Muntelui Mic ar fi devenit cu siguranță cea mai dezvoltată şi modernă staţiune turistică din România. Proiectul Muntele Mic – Poiana Mărului şi Nedeea era gândită ca un tot unitar și se vorbea chiar de 20.000 de locuri de cazare pentru turiști, segmentate pe zona Borlova, Caransebeș, Poiana Mărului.
„Muntele este al judeţului Caraş-Severin, dar judeţul e al ţării şi atunci e interes naţional aici. Eu ştiu ce trebuie să facă statul şi ceea ce trebuie să facă consiliul judeţean. Am decis că dacă statul şi consiliul judeţean nu au înţeles ce doresc eu să facă, vin eu la consiliul judeţean să fac, fără să mai aştept după alţii”, a spus Romeo Dunca atunci când s-a decis să candideze pentru președenția Consiliului Județean Caraș-Severin.
Un altă inițiativă importantă este legată de domeniul schiabil, Dezvoltarea zonei turistice Semenic, prin proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic – Crivaia, cu valoare de 40 de milioane de euro cuprinsă în Masterplanul investițiilor în turism întocmit și aprobat de Guvern în anul 2017. Este vorba de domeniu schiabil cu nouă kilometri de pârtii noi, telegondolă și tunuri de zăpadă și a zonei de agrement cu parc de aventură, centru de sport nautic, trasee de drumeții și restaurante. Proiectul este considerat de importanță națională, fiind inclus în Programul de dezvoltare a turismului montan „Superschi în Carpați”.
Proiectul vizează folosirea potențialului masivului Semenic și al Lacului Gozna prin dezvoltarea unei infrastructuri de agrement „all season”, pe o suprafață de aproape 23 de hectare. Cum majoritatea suprafeței aparține Romsilva și implică defrișare, Primăria Reșița va compensa pierderea de habitat forestier, prin împădurirea unei suprafețe mai mari, de 25,3 hectare, pe un teren pe care îl cedează la schimb cu statul român, prin Romsilva.
Proiectul vizează amenajarea a două pârtii de schi, Franzdorf și Adolf Zangl, pe o distanță de opt kilometri, cu stații meteo pentru citirea vitezei și a direcției vântului, telegondolă de aproape 4 km pe traseul Văliug – Semenic și diferență de nivel de peste 700 de metri, o instalație de zăpadă artificială cu captare de apă din zona de izvoare a pârâului Gozna și a lacului de acumulare la cota 1.370 metri, pe platoul de lângă Cabana Prietenii Munților. Domeniul schiabil implică amenajarea unui Centru Salvamont, a unui centru de închiriere de materiale sportive, restaurante, magazine de suveniruri, cu produse specifice turismului montan, o „belvedere” pentru schiori. Un proiect care va ridica cu siguranță standardul stațiunilor Crivaia, Semenic și Trei Ape, un motiv în plus pentru ca turiștii cărășeni și nu numai să prefere alte destinații exotice sau chiar pârtia de la Straja.
FLORIN ȘTIUBE