La data de 28 februarie 2024, sărbătorim 91 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 “Regulamentul Apărării Pasive în România”. De-a lungul acestei perioade, cei care au ales această nobilă armă s-au aflat permanent acolo unde semenii au fost în suferinţă sau amenințați de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale.
Pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin va desfășura o serie de activități care presupun informarea preventivă a cetățenilor, cât și pregătirea acestora privind modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență. Programul acțiunilor din cadrul „Săptămâna protecției civile” a fost prezentat de Inspectorul șef locotenent-colonel Ionel Petru Tilca.
Astfel, zilnic, în perioada 26 februarie – 4 martie, vor avea loc activități, după cum urmează:
• În perioada 26 februarie – 1 martie, la nivelul unităților de învățământ se vor organiza exerciții de evacuare, acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare corect în cazul producerii unor situații de urgență, se va prezenta oferta educațională și se va promova programul “Salvator din pasiune”. Astfel în această perioadă, pompierii vor fi prezenți în instituțiile de învățământ din municipiul Reșița (Colegiul Naţional ,,Mircea Eliade”, Liceul Teoretic Traian Vuia, Colegiul Tehnic, Liceul de Arte „Sabin Pauta”, Colegiul Național Traian Lalescu), municipiul Caransebeș (Colegiul National C.D. Loga, Colegiul Național Traian Doda, Liceul Tehnologic „Decebal”, Liceul Tehnologic Dacia, Liceul Tehnologic Trandafir Cocârlă), precum și la Liceul Bănățean din orașul Oțelu Roșu.
• În data de 27 februarie va avea loc convocarea semestrială cu șefii serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, în cadrul unui simpozion care se va desfășura la Muzeul Banatului Montan din municipiul Reșița, în intervalul orar 10:00-15:00. De asemenea, în curtea muzeului vom amplasa un punct de informare preventivă, unde vor avea loc și instruiri practice privind tehnicile de acordare a primului ajutor medical în situații de urgență.
• În perioada 27 februarie – 1 martie, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor desfășura acțiuni de informare preventivă a populației, prin distribuirea de materiale informative (cu tematica incendii la gospodării, arderi de vegetație uscată etc., în zonele de manifestare a tipurilor de risc) și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor.
• În perioada 28 februarie – 1 martie, vor avea loc “Zilele Porților Deschise” și expoziții de tehnică, la sediile subunităților de intervenție din Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Bozovici, în intervalul orar 10:00-14:00.
• Desfășurarea exercițiului de alarmare publică “Miercurea Sirenelor”, în data de 28 februarie, începând cu ora 10:00. Acesta are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, verificarea funcționării sistemului de alarmare și, nu în ultimul rând, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare.
• Tot în data de 28 februarie, va avea loc Ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia Zilei Protecției Civile, în Centrul Civic din municipiul Reșița, începând cu ora 12:00.
• Tot miercuri, 28 februarie, are loc operaționalizarea echipajului SMURD.
• Totodată, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin vor organiza, în data de 28 februarie, puncte de informare preventivă în municipiul Reșița, cu tematică de protecţie civilă, în Centrul Civic, Parcul Tricolorului, Centrul Comercial Kaufland – Lidl (cartier Lunca Pomostului) şi Centrul Comercial Kaufland (cartier Govândari). Duminică, 3 martie, vor fi prezenți în lăcașurile de cult, unde vor face cunoscute măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și a regulilor de comportare în caz de dezastre.
• În data de 29 februarie, Asociația Sportivă Nera va organiza Cupa Protecției Civile de minifotbal și tenis de masă, în Complexul Sportiv UBB Reșița.
Reamintim că la data de 4 martie se împlinesc 47 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. Peste 1.500 de oameni au murit atunci și alte 11 mii de persoane au fost rănite. Pe plan internațional, Ziua Protecției Civile este aniversată la 1 martie.
În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetățenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. Având în vedere că o mare parte a populației este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil depind, în bună măsură, de modul în care fiecare cetățean înțelege să se pregătească și să se comporte corect într-o astfel de situaţie.
Mai multe informații privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă FIIPREGĂTIT.RO, precum și aplicația de mobil DSU.
„Astfel, în perioada următoare, acţiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism. În cadrul activităților sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.
Protecţia civilă trebuie să fie o preocupare constantă a tuturor factorilor de decizie, dar şi a cetăţenilor simpli. Cunoaşterea riscurilor la care o comunitate este expusă este deosebit de importantă, un om informat fiind un om pregătit.” – Isabela Ciocoi, purtător de cuvânt ISU Semenic.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok