Condițiile și procedurile de obținere a atestatului de asistent maternal modificate

Condițiile și procedurile de obținere a atestatului de asistent maternal modificate

Condițiile și procedurile de obținere a atestatului de asistent maternal modificate. Un proiect de hotărâre de Guvern propune reglementarea mai riguroasă a condițiilor în care o persoană poate fi atestată ca asistent maternal. Măsura introduce restricții legate de vârstă, pregătire și venituri, dar și sancțiuni.

Condițiile și procedurile de obținere a atestatului de asistent maternal, dar și statutul acestuia, reglementate, în prezent, prin HG 679/2003, vor fi modificate.
Astfel, un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei propune modificări ale rețelei de asistență maternală, calificată în nota de fundamentare a documentului ca fiind ”înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu – scăzut de educație”, cu experiență și calificare limitate.
După 21 de ani de la prima reglementare a rețelei de asistenți maternali, Guvernul propune introducerea unor condiționalități privind vârsta și nivelul de educație pentru atestarea ca asistent maternal și reevaluarea condițiilor de obținere a atestatului și schimbarea procedurilor de atestare și a statutului asistentului maternal.
Prin urmare, norma propusă vizează introducerea unor condiții pe care trebuie să le îndeplinească persoana care poate fi atestată ca asistent maternal, dar și reglementarea situațiilor în care o persoană nu poate fi asistent maternal.
Citește și: Prima ediție a Școlii de lideri „Tânăr și lider”, la Anina
Pe viitor, criteriile de selectare a asistenților maternali vor conține doi nouă condiții:
  • aceștia nu vor putea primi în plasament copiii cu care este rudă până la gradul IV inclusiv;
  • nu vor putea primi în plasament un copil dacă diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani (condiție care nu se va aplica dacă nu se aplică dacă copilul face parte dintr-un grup de frați).
De asemenea, propunerea introduce câteva abordări noi, inexistente în reglementările aflate în vigoare în momentul de față:
  • condiția de studii minime pentru persoanele care vor să devină asistent maternal (cel puțin absolvent de învățământ gimnazial);
  • condiția ca cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal să obțină venituri;
  • limitarea desfășurării activității de asistent maternal până la împlinirea vârstei standard de pensionare;
  • introducerea unor limite minime și maxime ale diferenței dintre vârsta asistentului maternal și copilul pe care acesta îl poate lua în plasament (vezi mai sus);
  • extinderea valabilității atestatului asistentului maternal de la trei ani, cât e acum, la perioadă nedeterminată (cu avizare la fiecare doi ani).
Propunerea introduce și elemente de noutate în ceea ce privește procesul de evaluare a persoanei care dorește să devină asistent maternal.
Acesta va fi realizat de o echipă formată din psiholog și asistent social, în cadrul unui număr minim de întâlniri, care sunt expres prevăzute prin proiectul de act normativ.
În plus, proiectul de hotărâre prevede și instituirea unor amenzi contravenționale aferente nerespectării prevederilor sale, a căror valoare pornește de la 2.500 lei, putând ajunge la 10.000 lei.

Lasă un răspuns