Anul Nou 2024 pe ritul vechi! Nova godina 2024 po starom obredu!
În fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, cei care folosesc vechiul calendar, cel iulian, sărbătoresc intrarea în noul an, adică Revelionul pe rit vechi. Popoarele slave sărbătoresc Anul Nou de rit vechi sau ajunul Sfântului Vasile. Ele vor celebra trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.
Biserica Ortodoxă Sârbă,Biserica Ortodoxă Ucraineană, Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Georgiană, şi calendariştii vechi greci, care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.
Anul Nou pe stil vechi este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Astfel, trecerea în noul an are loc în această noapte. Ziua de 14 ianuarie marchează începutul noului an pe stil vechi. Boboteaza este celebrată de creștinii ortodocși de rit vechi pe 19 ianuarie.
„Revelionul slav” este comemorat de credincioşii creştini de rit vechi, care fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul iulian îndreptat precum şi de creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte.
Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creştinilor ortodocşi şi ale celor de rit vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.
Pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte de 13 spre 14 ianuarie înseamnă mese îmbelșugate, muzică şi multă veselie.
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou pe stil vechi
Gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă. Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe.
Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu „Pluguşorul”. În popor, se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.
Sârbii din Banat obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în noul an. Ei sunt convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul.
În satele din Republica Moldova obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie. Cete de tineri colindă uliţele satului şi pocnesc din bice. Aceştia ură din casă în casă cu talăngi şi buhaiuri pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat. Apoi, flăcăii încing şi dansul căluţilor, pentru ca gospodăriile să fie protejate în anul care vine. Obiceiul de a ura în prag de An Nou datează din cele mai vechi timpuri.
Tinerii colindă în ultimele zile ale anului prin sat şi fac urari pentru fertilitatea pământului şi belşugul gospodăriei. Potrivit tradiţiei, flăcăii din comună, îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi purtând măşti care întruchipează diferite figuri mitologice, cântă şi dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.
Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok