Certificatul de încadrare în grad de handicap- documente necesare
Certificatul de încadrare în grad de handicap- documente necesare. Certificatul de handicap pentru afecțiuni ireversibile va putea fi emis cu valabilitate nelimitată, conform unor prevederi recente. Persoanele cu handicap beneficiază de diverse drepturi și facilități iar calificarea se face prin verificare și certificare la comisiile de specialitate.
Primul pas în obținerea certificatului de persoana cu handicap este depunerea unui dosar bine întocmit la direcțiile județene de asistență socială.
În cursul acestei săptămâni s-a stabilit că certificatul de handicap pentru cei cu afecțiuni ireversibile va trebui emis cu valabilitate nelimitată.
Persoanele cu handicap beneficiază de drepturi și facilități privind ocrotirea sănătății, educație și formare profesională, asistență socială, locuință, amenajarea mediului de viață personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informațional și comunicațional, facilități fiscale, etc.
Conform legii, gradele de handicap sunt: ușor, mediu, accentuat și grav, iar tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat și cel de boli rare.
Calificarea unei persoane pentru accesarea acestor drepturi și facilități se face în urma verificării și certificării handicapului. Certificatul dă dreptul adultului cu handicap de a beneficia de drepturile și înlesnirile prevăzute de lege pentru gradul de handicap respectiv.
Prin urmare, pentru a obține un astfel de certificat, persoanele cu handicap trebuie să se prezinte la comisie, pentru evaluarea situației lor. Excepție de la această regulă fac persoanele cu handicap grav, a căror reevaluare se poate face la domiciliu.
Citește și: Concediile medicale vor fi considerate vechime în muncă – o nouă modificare legislativă
În ceea ce privește reevaluarea pentru încadrarea în grad și tip de handicap, persoanele interesate sunt obligate, conform Legii 448/2006, să se prezinte la comisiile de evaluare cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a certificatului de încadrare.
Conform Metodologiei privind funcționarea comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, documentele necesare în vederea evaluării complexe sunt:
-
cerere-tip de evaluare;
-
copie de pe documentele de identitate;
-
documente medicale;
-
ancheta socială efectuată de serviciul social specializat din cadrul primăriei în a cărei rază are domiciliul sau reședința persoana cu handicap.
Documentele medicale menționate în enumerarea de mai sus sunt:
-
referat privind situația medicală prezentă, întocmit de medicul specialist;
-
scrisoare medicală-tip de la medicul de familie, numai în situația primei prezentări la serviciul de evaluare complexă;
-
investigații paraclinice solicitate de serviciul de evaluare complexă.