Proiectul „Reşiţa Verde”- cum va scăpa Reșița de poluare
Din anul 2016, de când fost ales primar, Ioan Popa a vorbit foarte des despre „Reşiţa verde”, iar câteva lucruri chiar s-au întâmplat: taximetre electrice, plantări de arbori şi un proiect important de reintroducere a tramvaiului ca mijloc principal de transport în comun.
În prezent Primăria Reşiţei nu mai eliberează autorizaţii de taximetrie decât pentru maşini electrice. „Am avut două staţii electrice şi chiar acum vom mai monta încă cinci. O să avem şapte, pe lângă cele care funcţionează la supremarketuri. Avem acel pact cu taximetriştii să trecem 25 la sută maşini electrice, până la sfârşitul anului şi 50 la sută, până în 2025. Chiar şi Primăria îşi schimbă parcul. Avem deja patru maşini electrice şi probabil că vom mai lua câteva, pentru serviciile noastre”, a declarat primarul.
Primarul Reşiţei susţine că zona verde a oraşului este tratată cu mare atentie de către administraţia locală. Popa spune că se inspiră des din ceea ce vede că se întâmplă în străinătate. ”Noi am mai păstrat serele de pe perioada comunistă, încă funcţionează. Cam 30 de angajaţi se ocupă doar de spaţiile verzi. Punem gazon în mai multe locuri. Am hotărât ca în alte zone unde am avut gazon să trecem pe plante perene, pentru că gazonul de fapt este destul de păgubos, în sensul că nu crează foarte mult oxigen şi generează costuri. Mergem înainte cu proiectul nostru de «Reşiţa Verde». Ne uităm ce se întâmplă şi în alte ţări, să vedem cum lucrează. Am hotărât ca în zonele verzi, în parcuri, care sunt ferite de noxele de la maşini să punem de anul viitor chiar pomi fructiferi: meri, peri, gutui. De ce să nu se bucure lumea şi de un fruct, când merge în aceste zone?”, afirmă edilul resitean.
În ultimi trei ani am plantat în interiorul oraşului peste 2.300 de arbori: plantani, arţari roşu şi verde, tei canadian, carpen, din foarte multe speci. Pe de altă parte, am trecut de la panseluţe la plante perene, pentru că necesită întreţinere minimală. La panseluţe şi alte flori, ai lucrări de trei patru ori pe an, cu schimbări şi replantări, practic nimeni nu îşi mai permite să ţină nişte oameni să dea doar cu săpăliga. Şi atunci, am ales aceste plante perene, care au o varietate foarte mare, de toate culorile, de la verde, la galben, la roşu, la alb, care au o întreţinere anuală minimală şi pe care le înmulţim la noi în sere„, spune primarul Popa.
Cel mai amplu si de actualitate este proiectul legat de reintroducerea tramvaiului în oraş, demers care este foarte aproape de concretizare. Licitaţia pentru achiziţia celor 13 tramvaie a fost finalizată, iar în martie 2021 vor începe lucrăririle la calea de rulare.
SORIN OȘAN