În curțile școlilor, terenurile de sport și parcuri pesticidele vor fi interzise.
Fiindcă expunerea la pesticide a fost asociată cu apariția unor boli grave, iar statele membre UE au obligația să reducă la minim sau chiar să interzică utilizarea acestor chimicale toxice în anumite zone, și România ia măsuri pentru protejarea sănătății populației.
Astfel, tratamentele pentru combaterea dăunătorilor din parcuri, terenuri de sport, curțile școlilor, locurile de joacă și chiar din spațiile verzi din apropierea spitalelor vor fi făcute cu înlocuitori naturali ai pesticidelor și prin metode alternative nechimice, potrivit unui proiect de ordin, pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății.
Dacă aplicarea pesticidelor este considerată a fi inevitabilă, „trebuie stabilite măsuri adecvate de management al riscului pentru a proteja sănătatea populației, în special a grupurilor vulnerabile şi a mediului”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății și Ministerului Agriculturii, care au pregătit un proiect de ordin comun cu noi reguli și proceduri privind reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor sau a riscurilor în anumite zone.
Vor avea prioritate metodele fizice, mecanice și biologice
„Având în vedere asocierea expunerii la pesticide chimice și anumite boli grave, utilizarea pesticidelor chimice ar trebui interzisă în așezările închise, cum ar fi orașele și municipalitățile.
Această interdicție este necesară pentru a proteja grupurile vulnerabile, a căror utilizare a spațiului de locuit nu se reduce la anumite zone din localități, dar și pentru a proteja populația generală în ansamblu”, spun autorii proiectului de act normativ în referatul de aprobare, subliniind că „ar trebui să se acorde prioritate metodelor fizice, mecanice și biologice de combatere a dăunătorilor din acele zone”.
De altfel, statele Uniunii Europene „au obligația de a se asigura că utilizarea pesticidelor este redusă la minim sau interzisă în anumite zone specifice”, după ce au fost luate în considerare în primul rând măsurile adecvate de gestionare a riscurilor, utilizarea produselor fitosanitare cu risc scăzut și măsurile de control biologic.
Domeniile „specifice” se referă la zonele utilizate de publicul larg sau de grupurile vulnerabile, cum ar fi „parcurile, grădinile publice, terenurile de sport și de recreere, curțile școlilor și terenurile de joacă și terenurile aflate în imediata vecinătate a instituțiilor de sănătate publică”. Astfel, o primă măsură este înlocuirea pesticidelor chimice folosite în aceste zone cu variante naturale ale acestora sau folosirea unor metode alternative, fără chimicale.
„Tratamentul de combatere a dăunătorilor din spațiile verzi ale zonelor utilizate de public sau de grupurile vulnerabile se realizează cu înlocuitori naturali ai pesticidelor, prin măsuri biologice și prin metode alternative nechimice sau o combinație a acestora”, prevede documentul. Doar în situațiile în care nu se poate aplica niciuna dintre aceste metode de tratament vor putea fi folosite și produse autorizate pentru „neprofesioniști”, pesticide cu risc redus sau „pesticide omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor, ca fiind potrivite acestui scop”.
Această listă a pesticidelor omologate urmează să fie publicată pe site-ul Autorității Naționale Fitosanitare şi va fi actualizată „ori de câte ori este nevoie”. Încă un pas spre sănătatea cetățeanului.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok