Plata în numerar nu va putea fi exclusă de către magazine și furnizorii de servicii. Comercianții cu amănuntul nu pot refuza plățile în numerar, cu excepția cazului în care ambele părți au convenit asupra utilizării unui mijloc de plată diferit.
Prezentarea unor etichete sau a unor afișe care indică refuzul comerciantului cu amănuntul de a accepta plățile în numerar sau plățile efectuate cu anumite cupiuri nu este suficientă. Comerciantul trebuie să ofere o motivație legitimă, precum dificultatea de a menține rezerve suficiente în numerar pentru a da restul la casă sau riscuri concrete de securitate fizică datorate prezenței unor volume ridicate de numerar.
Entitățile publice care furnizează servicii esențiale cetățenilor nu pot aplica restricții sau refuza total plățile în numerar fără un motiv suficient. Aceasta ar periclita statutul de mijloc legal de plată al bancnotelor și monedelor euro, protejat de legislația UE.
Va dispărea numerarul în viitorul apropiat?
Nu. Numerarul va rămâne mijlocul de plată prin definiție în viitorul previzibil. Numerarul are valoare, poate fi autentificat și diferențiat de contrafaceri cu fiabilitate și nu necesită intervenția unui terț pentru reglarea plăților. Niciun alt instrument de plată nu include aceste trei elemente cu aceeași eficacitate precum numerarul.
Dată fiind intensificarea utilizării plăților fără contact, va deveni numerarul desuet?
Nu. Caracteristicile unice ale numerarului asigură că acesta va rămâne relevant în viitor. Mijloacele de plată digitale pot fi convenabile pentru multe persoane, dar nu sunt adecvate pentru toată lumea. Plățile fără contact nu vor înlocui numerarul ca instrument de plată, ci vor coexista cu acesta.
Economia necesită un anumit volum de numerar disponibil pentru a funcționa. Numerarul reprezintă mijlocul de plată preponderent în cadrul zonei euro, dat fiind că marea majoritate a plăților noastre zilnice sunt efectuate utilizând bancnote și monede. Numerarul este, de asemenea, esențial pentru incluziunea cetățenilor vulnerabili din punct de vedere social, precum categoria vârstnicilor sau cea a persoanelor cu venituri mai scăzute.