Transport public gratuit pentru elevi în noul an școlar
Transport public gratuit pentru elevi în noul an școlar. Elevii vor beneficia de transport public gratuit în noul an școlar – metropolitan, rutier, feroviar și cu metroul, iar normele pentru acordarea călătoriilor gratuite au fost adoptate azi de Guvern.
Pentru transportul rutier, normele adoptate acoperă inclusiv situațiile în care elevii trebuie să facă naveta în zone unde nu există operatori comerciali care să opereze curse regulate, urmând ca elevii să primească sume forfetare de bani pentru a găsi împreună cu părinții variante alternative de a ajunge la școală. În ceea ce privește transportul feroviar, elevii vor avea gratuitate la trenuri pentru biletele de clasa a II-a pe tot parcursul anului școlar, iar abonamentele și biletele vor putea fi obținute din puncte de vânzare sau online, cu acte doveditoare a calității de elev.
Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru instituirea normelor metodologice în baza cărora vor fi acordate facilitățile de transport elevilor a fost adoptat azi conform unor declarații făcute la finalul ședinței de Guvern de ministrul Educației, Ligia Deca.
Reamintim că Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar specifică faptul că elevii „beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație„, iar proiectul adoptat azi explicitează practic condițiile în care elevii vor elevii vor putea călători gratuit. Una dintre noutățile majore aduse de noile norme este aceea că ele au introdus o nouă categorie de elevi care beneficiază de gratuitate, și anume elevii din școlile înscrise în registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin.
Elevii care urmează cursurile unei unități de învățământ acreditate sau autorizate vor avea acces gratuit la mijloacele de transport rutier local (inclusiv metropolitan), întregul an, pe baza titlurilor de călătorie. Acestea sunt eliberate nominal de către operatorii locali de transport, după verificarea calității de elev a solicitanților. Prin urmare, elevii vor trebui să aibă asupra lor carnetul, vizat pentru anul școlar în curs, sau cardului național de elev, precum și cartea de identitate ori copie a certificatului de naștere, pentru copiii care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani.
De asemenea, normele mai stabilesc că și elevii care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi localitatea de domiciliu. Ei vor putea deconta de la unitățile unde sunt școlarizați, în baza documentelor de transport, 4 călătorii dus-întors în fiecare lună, precum și o călătorie dus-întors efectuată cu maxim 2 zile inainte și 2 zile după fiecare sărbătoare legală.
Citește și : PNL mărește bursele de merit pentru elevi de la 200 la 450 lei pe lună!
Normele adoptate azi acoperă și situațiile în care elevii provin din localități pentru care nu există servicii de transport – nici public, nici de altă natură (curse școlare, mijloace de transport puse la dispoziție eleviilor de școli sau consilii locale etc.). Elevii în aceste situații beneficiază, pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară. Cuantumul acestei sume trebuie stabilită până la data de 10 septembrie de consiliile județene, în funcție de distanța a dintre unitatea de învățământ și domiciliu. Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv.