Mersul pe jos poate îmbunătăți starea de sănătate și reduce riscul de a muri mai devreme. E nevoie doar de 4.000 de pași pe zi
Mersul pe jos poate îmbunătăți starea de sănătate și reduce riscul de a muri mai devreme. E nevoie doar de 4.000 de pași pe zi
Mersul pe jos zi poate reduce riscul de deces al unei persoane. Avem nevoie doar de 4.000 de pași pe zi, iar puțin sub 2.500 de pași pe zi poate reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Acest lucru reiese dintr-o nouă analiză a aproape 227.000 de persoane din 17 studii diferite, publicată recent în European Journal of Preventive Cardiology.
Deși s-a demonstrat de mult timp că o activitate fizică regulată îmbunătățește atât sănătatea mentală, cât și cea fizică, studiul arată că numărul de pași necesar pentru a începe să aibă beneficii pentru sănătate este mai mic decât se credea anterior. Cercetătorii conduși de Maciej Banach, profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, au constatat că existau beneficii mai mari pentru sănătate pe măsură ce oamenii își creșteau numărul de pași.
Creșterea numărului de pași zilnici ai unei persoane cu 500 pe zi a fost asociată cu o reducere de 7% a riscului de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, în timp ce o creștere de 1.000 de pași a fost asociată cu o reducere de 15% a riscului de a muri din orice cauză. Beneficiile pentru sănătate au continuat să crească în cazul persoanelor care merg până la 20.000 de pași pe zi. Beneficii semnificative pentru sănătate.
,,Cu un număr mic de pași, în jur de 4.000, chiar și atunci s-ar putea observa beneficii semnificative pentru sănătate și o reducere semnificativă a mortalității, dar este important să se înceapă devreme”, a spus M. Banach.
Cercetătorii au constatat că cea mai mare reducere a riscului pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani se situează în jurul a 7.000 – 13.000 de pași pe zi, în timp ce pentru adulții mai în vârstă, aceasta a fost între 6.000 – 10.000 de pași. Cercetările au arătat că o activitate fizică regulată poate îmbunătăți starea de sănătate, poate preveni bolile de inimă, hipertensiunea, diabetul și cancerul și poate reduce riscul de deces prematur. Însă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel mondial, unul din patru adulți nu respectă recomandările privind activitatea fizică.
Organizația recomandă între 2,5 și 5 ore de activitate fizică pe săptămână pentru adulți. ,,Până în prezent, nu a fost clar care este numărul optim de pași, atât în ceea ce privește punctele limită peste care putem începe să observăm beneficii pentru sănătate, cât și limita superioară, dacă există, și rolul pe care aceasta îl joacă în sănătatea oamenilor”, a declarat într-o declarație Dr. Ibadete Bytyçi de la Centrul Clinic Universitar din Kosovo, Pristina, care a fost, de asemenea, unul dintre autorii principali ai lucrării.
Citește și: Câți pași trebuie să facem pe săptămână ca să trăim mai mult?
Studiul a fost o analiză observațională care a arătat o asociere între numărul de pași făcut de o persoană și o reducere a riscului de deces, mai degrabă decât o legătură de cauzalitate. În special, cercetătorii nu au găsit o diferență între bărbați și femei și nici în funcție de locul în care locuiesc oamenii. ,,Rezultatele noastre pot fi folosite pentru a promova conștientizarea publicului cu privire la importanța activității fizice, în special în ceea ce privește activitatea ușor de implementat a mersului pe jos”, au scris autorii studiului în concluzie.
Reșița cu aspectul ei pitoresc ne stimulează și mai mult la o plimbăreală relaxantă. Îl admir de multă vreme pe prietenul meu, dle profesor Ioan B. care fie aleargă, fie parcurge pe jos zilnic un tur al Govândarului, dar și mulți alții cunoscuți din vedere care susțin această formă de mișcare. Seara când verific Pedometrul, acesta indică cifre impresionante. Mens sana in corpore sano este o expresie latină, de obicei tradusă ca „o minte sănătoasă într‑un corp sănătos”.
Fraza este folosită pe scară largă în contexte sportive și educaționale pentru a exprima teoria conform căreia exercițiul fizic este o parte importantă sau esențială a bunăstării psihice și psihologice. Așadar o plimbare zilnică ne menține cât mai sănătoși. Spor la pași!
Sursa foto: bodygeek.ro