Ce trebuie să faceți în cazul unui cutremur
Ce trebuie să faceți în cazul unui cutremur. Sfaturi care ne pot salva viața. În majoritatea situațiilor vă puteți proteja dacă acționați imediat.
-
Coboară-te și așează-te în patru labe la pământ înainte ca cutremurul să te doboare. Această poziție vă va împiedica să cădeți, dar vă permite să vă deplasați dacă este necesar.
-
Acoperiți-vă capul și gâtul (și întregul corp, dacă este posibil), așezându-vă sub o masă sau un birou solid. Dacă nu vă aflați în apropierea unui loc unde vă puteți adăposti, ghemuiți-vă lângă un perete interior sau lângă o mobilă joasă care nu va cădea peste dumneavoastră și acoperiți capul și gâtul cu brațele și mâinile.
-
Țineți-vă la adăpost (sau de cap și gât) până când tremurul se oprește. Fiți pregătiți să vă deplasați împreună cu adăpostul dumneavoastră dacă trepidațiile vă deplasează.
Dacă sunteți înăuntru, rămâneți înăuntru
NU părăsiți locuința și NU fugiți în alte încăperi în timpul unui cutremur. Este mai puțin probabil să fiți rănit dacă rămâneți unde vă aflați.
Pentru a reduce șansele de a vă accidenta, procedați după cum urmează:
-
Dacă este posibil, în cele câteva secunde dinaintea intensificării trepidațiilor, îndepărtați-vă rapid de obiectele de sticlă, de obiectele suspendate, de rafturile cu cărți, de vitrine sau de alte piese de mobilier mari care ar putea cădea. Fiți atenți la obiectele care ar putea cădea, cum ar fi cărămizile din șeminee și coșurile de fum, lămpile, obiectele atârnate pe pereți, rafturile înalte și dulapurile cu uși care se pot deschide.
Dacă există obiecte în apropiere, folosiți-le pentru a vă proteja capul și fața de căderile de moloz și de cioburile de sticlă.
-
Dacă vă aflați în bucătărie și aveți aragazul pornit, opriți-l rapid și căutați un adăpost imediat ce simțiți trepidațiile.
-
Dacă sunteți în pat, așteptați și rămâneți acolo, protejându-vă capul cu o pernă. Este mai puțin probabil să fiți rănit dacă rămâneți unde vă aflați. Sticla spartă de pe podea poate provoca răni dacă mergeți sau vă întindeți pe podea.
-
NU stați sub cadrul unei uși. Vei fi mai în siguranță sub o masă. În casele moderne, ramele ușilor nu sunt mai rezistente decât alte părți ale casei ȘI nu vă vor proteja de cea mai probabilă cauză a rănilor, căderea obiectelor.
-
Cele mai multe răniri și decese cauzate de cutremure sunt cauzate de obiecte care cad sau sunt aruncate în aer (cum ar fi televizoare, lămpi, geamuri sau rafturi de cărți), sau sunt doborâte la pământ.
Citește și: Ministerul Sănătății lansează un apel către cadrele medicale din România să ajute Turcia
Dacă vă aflați într-o clădire înaltă, feriți-vă, adăpostiți-vă și țineți-vă bine
-
Stați departe de ferestre și de pereții exteriori.
-
Rămâneți în clădire.
-
NU folosiți lifturi. Este posibil să se întrerupă curentul și să se activeze stropitoarele de incendiu.
-
Dacă sunteți prins în capcană, rămâneți calm. Încercați să atrageți atenția lovindu-vă de părțile dure sau metalice ale structurii. Acest lucru poate crește probabilitatea de salvare.
-
Dacă vă aflați într-un loc aglomerat, feriți-vă, adăpostiți-vă și țineți-vă bine.
-
Nu treceți pe sub ramele ușilor. Alții vor avea aceeași idee.
-
Îndepărtați-vă de rafturile cu obiecte care pot cădea.
-
Dacă puteți, adăpostiți-vă și apucați-vă de ceva pentru a vă proteja capul și fața de căderile de cioburi sau de sticlă.
Dacă sunteți afară, rămâneți afară
-
Rămâneți înăuntru dacă sunteți înăuntru, și afară dacă sunteți afară.
-
Nu vă apropiați de clădiri, linii electrice, gropi, conducte de combustibil și de gaz. Cel mai mare pericol din cauza căderilor de moloz se află chiar în fața ușilor și lângă pereții exteriori ai clădirilor.
-
Mergeți într-o zonă deschisă, departe de copaci, stâlpi de telefonie și clădiri. Odată ieșiți afară, ghemuiți-vă și rămâneți acolo până când cutremurul încetează.
-
Zona din apropierea zidurilor exterioare ale unei clădiri este cel mai periculos loc. Ferestrele, fațadele și detaliile arhitecturale sunt adesea primele părți ale unei clădiri care se prăbușesc. Stați departe de această zonă periculoasă.