Plățile ajutorului de 1.400 de lei pentru energie se vor putea face și electronic
Plățile ajutorului de 1.400 de lei pentru energie se vor putea face și electronic. Pe lângă plata la oficiile poștale sau direct la poștaș, beneficiarii ajutorului pentru energie vor putea face plata facturilor curente sau restante și electronic, printr-o aplicație pusă la dispoziție de Poșta Română, după cum este prevăzut într-un proiect de ordonanță pus, de puțină vreme, în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Ajutorul în valoare de 1.400 de lei va ajunge, începând cu 1 februarie, la aproximativ patru milioane de persoane cu venituri mici, printre care și pensionari sau persoane cu dizabilități, iar utilizarea lui efectivă va fi posibilă din 20 februarie.
Practic, proiectul de OG de la MIPE stabilește că, pentru eficientizarea utilizării sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie, respectiv pentru asigurarea accesului mai facil la serviciul de plată prin mandat poștal, documentele necesare plății facturilor se vor putea transmite și electronic.
Apare astfel o a treia modalitate de efectuare a plății, pe lângă plata la oficiile poștale sau direct la poștaș (la domiciliu). Mai exact, plățile prin servicii de mandat poștal se vor putea efectua prin una din următoarele modalități:
-
prin prezentarea la sediul subunităților poștale a beneficiarilor de sprijin pentru compensarea prețului la energie;
-
direct la salariatul poștal, la adresa de domiciliu a beneficiarilor de sprijin pentru compensarea prețului la energie;
-
prin transmiterea electronică a documentelor necesare în formatul permis de aplicația electronică pusă la dispoziție de Compania Națională „Poșta Română“ – S.A.
Documentele necesare efectuării unei plăți prin servicii de mandat poștal în scopul compensării prețului la energie sunt, potrivit OUG 166/2022:
-
cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
-
actul de identitate al beneficiarului de sprijin și, după caz, documentul care atestă încadrarea în una dintre categoriile de beneficiari și care poate fi mandatul poștal sau decizia ori dispoziția de acordare a sprijinului la venitul minim garantat sau alocației pentru susținerea familiei;
-
documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/sau restante față de furnizorul de energie (inclusiv facturi) și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari.
De principiu, ajutorul se primește sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti, integral sau parțial, facturi de energie. În cazul lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023 însă, sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale.
Citește și: Certificarea datoriilor la energie de către asociația de proprietari
Prin proiectul de OG se stabilește acum un reper temporal al valabilității documentelor justificative prin care se face dovada că beneficiarul a achiziționat material lemnos pentru încălzire.
Concret, vor putea fi folosite documentele justificative prin care beneficiarul face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum (de pildă, avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale) emise începând cu luna august 2022.
Ajutorul pentru energie va putea fi folosit pentru plata facturilor curente sau restante începând cu 20 februarie.