La Moldova Nouă se vor construi 18 locuințe pentru specialiști din sănătate și învățământ.
La Moldova Nouă se vor construi 18 locuințe pentru specialisti din sănătate și învățământ prin contractul de finanțare din cadrul proiectului „Construirea de locuințe Nzeb plus – pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate ți pnvățâmânt în localitatea Mooldova Nouă, județul Caraș-Severin”. Finanțarea proiectului se realizează în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C10 -FondulLocal, Obiectivul de Investiții I.2. Primăria orașului Moldova Nouă a mai câștigat un proiect cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construirea a 18 de locuințe nZEB (near-Zero Energy Building).
Valoarea maximă eligibilă a proiectului este în cuantum de 8.033.034, 64 lei cu TVA. Din această sumă, 6750.449,28 lei reprezintă cheltuielile eligibile asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv TVA, în valoare de 1.282.585,36 lei reprezentând cheltuieli asigurate de bugetul de stat.
Orașul Moldova Nouă se angajează să suporte toate sumele reprezentând cheltuielile neeligibile necesare pentru implementarea proiectului.
Prin proiect vor fi construite pe teritoriul administrativ al orașului Moldova Nouă18 locuințe. 10 dintre acestea sunt destinate specialiștilor din sănătate. 8 locuințe sunt pentru cei din învățământ. Orașul Moldova Nouă va asigura terenul necesar situat în intravilan. Minim 313 metri pătrați pentru modul înșuruit, minim 373 metri pătrați pentru modul cuplat și minim 433 metri pătrați pentru amplasarea în mod izolat pe lot.
Proiectul va cuprinde și resurse/echipamente informatice la scară mare, centre de date, senzori și alte echipamente wireless. Toate acestea vor respecta criteriile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și de eficiență energetică. Contribuția va fi 100% pe digital.
Se va asigura lo stație de reîncărcare a vehiculelor electrice (reîncărcare lentă) la cel puțin 12 unități de locuit. Orașul Moldova Nouă va construi unitățile de locuit astfel încât să fie conforme cu ținta privind atingerea pragului de minim 20% consum primar de energie mai mic în comparație cu cerințele privind construcțiile NZEB, stipulate în reglememetările naționale. Acest consum de energie va fi reflectat în certificatele de performanță energetică.
Clădirile, dotate cu panouri solare Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice. Asigurarea necesarului de energie și apă caldă va fi din surse regenerabile. Anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.
Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime. Acestea asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței. Iarna ajută la încălzire. Este nevoie de un aport e energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade.
Locuințele vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse. Construirea de locuințe pentru specialiștii din sănătate și învățământ urmărește reducerea deficitului în ceea ce privește furnizarea serviciilor pe cele două paliere în comunitățile marginalizate, precum și în cadrul grupurilor vulnerabile.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok