Cupa României a ajuns pentru a doua oară la Reșița! După 66 de ani!

Cupa a ajuns pentru a doua oară la Reșița. După 66 de ani!

Campania „CUPA VINE LA TINE”, inițiată de Federația Română de Fotbal, constă în prezentarea trofeului Cupa României, care  timp de 11 zile face turul țării. Cupa va ajunge acasă la foști mari jucători, antrenori, jurnaliști și suporteri, care își vor depăna amintirile legate de fotbal.

Ambasadorul FRF al campaniei este nimeni altul decât Miodrag Belodedici, cel mai titrat jucător cărășean, câștigător a trei trofee europene și unul intercontinental. „Belo” a câștigat în cariera lui două Cupe ale Campionilor Europeni, prima dată cu Steaua București în 1986 și a doua oară  cu Steaua Roșie Belgrad, în anul 1991, precum și o Supercupă a Europei, în 1987. Cu sârbii, Belodedici a câștigat Cupa Intercontinentală în anul 1991, el fiind un specialist și al Cupei României, pe care a câștigat-o de cinci ori.

Primul episod al campaniei #CupaVineLaTine s-a derulat de curând la Reșița și l-a avut în postura de gazdă primitoare pe un alt fost jucător cărășean de renume, Dorinel Munteanu, care este recordmanul selecțiilor la echipa națională, prin cele 134 de prezențe sub Tricolor. Miodrag Belodedici  a fost pe  post de reporter și a aflat de la  Dorinel Munteanu multe dintre secretele legate de cariera lui de jucător.  Regretul lui „Munti” este că nu a avut niciodată șansa să câștige Cupa României, ba, mai mult, nu a jucat nici măcar o finală a celui considerat cel mai frumos trofeu pus în joc de FRF.

Această campanie a FRF ne-a adus aminte, cu mândrie, că CSM Reșița a fost la rându-i câștigătoarea Cupei României în anul 1954, pe vremea când era divizionară B și evolua sub denumirea de Metalul Reșița. Reșițenii s-au impus atunci cu scorul 2-0, în finala cu Dinamo București.

Revenind la Dorinel Munteanu, să mai spunem că el s-a născut la Grădinari, pe 25 iunie 1968, și a deprins tainele fotbalului la echipa locală, Unirea Grădinari. Mesajul lui „Munti”  către tinerii jucători este unul părintesc, în care își aduce  aminte, cu emoție, de încăpățânarea și ambiția lui de a juca fotbal.

Mesajul pe care doresc să-l transmit tinerilor care într-adevăr își doresc să ajungă jucători de mare valoare și să reprezinte România este că trebuie să facă foarte multe sacrificii pentru acest sport. Îmi amintesc de copilăria mea de la Grădinari, care a fost așa de frumoasă, pentru că fotbalul era cel mai important lucru pentru mine. Mama și sora mea și-au dorit să ajung inginer agronom, pentru că așa se practica pe vremurile acelea. Eu, însă, am ales fotbalul și m-a ajutat Dumnezeu să trec peste toate greutățile vieții la momentul respectiv, dar cu toate acestea, repet, am avut o copilărie frumoasă. Știam una și bună, că-mi doream să ajung fotbalist. Fotbalul l-am început la echipa din sat, la Unirea Grădinari, la 13 ani, m-am călit la «Onoare» și, după un an de zile, am plecat să joc la Minerul Oravița, în Divizia C. A fost începutul unui drum lung, cu bune și cu rele, către vârful piramidei, și am ajuns să-mi reprezint țara de 134 de ori pe plan internațional. Mă refer la faptul că în cazul meu totul a venit treptat, pe multă muncă, nu a fost cazul unei  explozii de ascensiune și de talent. La mine a fost vorba numai de multă muncă și determinare”, ne-a spus Dorinel Munteanu.

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns