Proiectul extinderii Spitalului Orășenesc din Oravița, făcut K.O. de prefect!
Primăria Orașului Oravița s-a dovedit a fi în topul orașelor la accesarea de fonduri europene privind dezvoltarea urbană. Orașul Oravița s-a remarcat atât la depunerea celor 6 proiecte de finanțare în sesiunea a doua de depuneri pe Componenta 10 – Fondul local, din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență cât și la accesarea de fonduri prin proiecte ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.
Cele șase proiecte din Programul PNRR vizează reabilitarea Spitalului Orășenesc Oravița, Sediul APIA și al OCPI – Oravița, 3 clădiri din situl istoric destinate activităților cu tinerii, Casa de Cultură „G M Craiu”. Valoarea totală este peste 4 milioane de euro. Proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Oravița bazată pe investiții destinate îmbunătățirii mobilității locuitorilor orașului Oravița”, are o valoare de circa 24 de milioane de lei. Este rezolvată problema transportului urban. Apoi, moderna piață agroalimentară din Oravița s-a construit în urma unui proiect transfrontalier Interreg IPA CBC. Sunt doar câteva exemple din contextul larg al liniilor directoare ale primarului Dumitru Ursu legat de implementarea de proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea orașului. Proiecte care au trecut la implementarea lor prin „furcile caudine” ale birocrației românești și chiar europene. Și la acest capitol, primăria Oravița a „punctat” având aprecierea forurilor guvernamentale.
O altă inițiativă locală este cea legată de Spitalul Orășenesc. Și nu este singura … Primăria Oravița a inițliat proiecte legate de achiziționare de aparatură medicală în valoare de 5.000.000 lei, apoi cel legat de modernizarea Spitalului Orășenesc Oravița – 9.850.000 lei, dotare secție ATI – 4.647.256 lei, eficiență energetică – 12.000.000 lei și acum cel legat de ambulatoriu – 12.870.000 lei. Unitatea administrativ teritorială a mai asiguart și renovarea spitalului din bugetul local – 1.000.000 lei.
Prin hotărârea Consiliului Local nr. 100/27.07.2022 s-a aprobat proiectul „Schimbare destinație din Hală în Extindere Spital Orășenesc cu Secție Externă și Ambulatoriu Integrat de Recuperare Medicală prin Balneo-Fizio-Kineto-Terapie. Documentația administrației publice locale Oravița cuprinde valoarea maximă a proiectului în cuantum de 8.990.715,96 lei (inclusiv TVA) și Devizul General. Toate sunt documentate ca anexă la hotărâre.
La articolul 3 al HCL 100/27.07.2022 se aprobă finanțarea proiectului din bugetul local. Articolul 4 este cel care aprobă execuția lucrărilor în regie proprie. Bineînțeles în limita bugetului aprobat de Consiliul Local în Lista de investiții.
Proiectul aduce beneficii pe toate palierele. Atât pentru binele și sănătatea oamenilor, dar și pentru bugetul spitalului orășenesc. Proiectul implică tratament cu ape termale, personal calificat și aparatură de specialitate modernă. Tratamentul este destinat pe o paletă largă, persoanelor cu afecțiuni de tip reumatic cât și celor afectate de paralizie.
Până aici, toate bune și frumoase.. Numai că, apare și o mică problemă, mai ales atunci când vrei să faci o faptă bună… Care oricum, din ce se pare până acum, nu va rămâne „nepedepsită”… Hotărârea Consiliului Local Oravița este „întoarsă” pe toate părțile prin răspunsul nr. 9/12397 din 09.11.2020 (la patru luni de la primirea corespondenței?!) al Instituției Prefectului Caraș-Severin sub semnătura „perfectului” Ioan Dragomir. Prin adresa mai sus amintită, prefectul Ioan Dragomir solicită Consiliului Local să reanalizeze hotărârea vizată… Cu alte cuvinte, Consiliul Local să-și revoce practic propria decizie. Foarte posibil ca HCL să nu fie perfect, însă de aici și până la revocarea ei este cale lungă… Să nu mai spunem că miroase a „nod în papură” în limbaj popuar… Bun, fie el și nod nu gordian, ci… de altă natură. Apare întrebarea firească… ”De ce, de exemplu, prefectul nu a trimis adresa de răspuns în termeni rezonabili, după 30 de zile?!” Era un răspuns mult mai prompt și în slujba comunității orăvițene. Să dai aviz negativ după patru luni denotă în mod clar „dedicația”. Faptul că primarul Oraviției trebuie „încurcat”. Plus că un slujbaș model al administrației publice județene l-ar fi convocat pe primar, fie amical, fie oficial și i-ar îndrepta primăriei potențialele „vicii de procedură”… Așadar, primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu este „certat și pedepsit” pentru inițiativa lăudabilă de a îmbunătăți serviciile medicale, în primul rând ale orăvițenilor. O lovitură primită în plin venită chiar de la un cărășan autentic … și nu de la vreun mitic rigid de la București…
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok