La mulți ani, Franţa! Vive la France!
La mulți ani, Franţa! Vive la France!
Instaurată în anul 1880, Ziua Naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 Iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.
„Libertate, egalitate, fraternitate – Liberté, Égalité, Fraternité”
Republica Franceză este una constituțională unitară având un regim semi-prezidențial. Mare parte din teritoriul său și din populație este situată în Europa de Vest. Cuprinde și mai multe regiuni și teritorii răspândite în toată lumea. Capitala sa este orașul Paris, limba oficială este franceza. Moneda este euro.
Deviza națională este „Libertate, egalitate, fraternitate – Liberté, Égalité, Fraternité”. Drapelul Franței este format din trei benzi verticale colorate, respectiv în albastru, alb, roșu. Imnul național este La Marseillaise.
Ce tradiții respectă francezii de Ziua Națională?
La Paris, francezii sărbătoresc această zi importantă anual. Seara, Tour Eiffel va fi în centrul unui magnific foc de artificii, tras începând de la ora 23;00. În capitala Franței, parada începe cu trecerea avioanelor cu reacție. Este vorba de celebrele Alpha Jet. Acestea vor străbate cerul capitalei pentru a lăsa în urma lor culorile steagului Franței – albastru, alb și roșu.
Militari români vor defila la Paris cu ocazia zilei naționale a Franței, pe 14 iulie
Defilarea militară de anul acesta va fi dedicată Ucrainei și va fi dat onorul statelor europene din flancul estic, dar și trupelor franceze care activează în cadrul NATO.
Parada de ziua Franței va fi deschisă pe Champs Elysées cu o defilare a drapelelor a 9 state invitate. Printre acestea se numără numeroși vecini ai Rusiei: Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia.
Citește și: Poliţia de Frontieră Română este gazda acţiunii JO FOA Land 2021 la care participă 33 de grăniceiri străini din 13 țări UE!
Li se vor alătura militari francezi care se află, în acest moment, în România, în cadrul operațiunii NATO.
De la începutul războiului în Ucraina, Parisul și-a consolidat misiunile în estul Europei. În același timp și-a redus prezența militară în Sahel, în Mali în special.
Acest 14 iulie va fi marcat de gravitatea contextului internațional, a explicat pentru France Presse generalul francez Christophe Abad – guvernatorul militar al Parisului, care, își dorește ca defilarea să scoată în evidență necesitatea absolută de solidaritate strategică cu partenerii europeni de pe flancul estic.
Aproximativ 500 de soldați francezi s-au deplasat de urgență, la finele lui februarie, în România, pentru a consolida aici prezența NATO.
„Să dăm mai departe flacăra”!
„Să dăm mai departe flacăra” este tema ediției din 2022. Ea are o triplă semnificație: cea a legăturii dintre armată și stat, dar se referă și la flacăra Rezistenței franceze pe care o reprezenta foarte bine Hubert Germain, eroul care a luptat pentru eliberarea Franței de sub ocupația Germaniei naziste începând cu 1940. Hubert Germain s-a stins din viață, în 2021, la vârsta de 101 de ani. Și, nu în ultimul rând, este vorba și de flacăra olimpică… cea care, se află deja la Paris până la Jocurile Olimpice din 2024 ce se vor derula în capitala Franței.
De altfel, militari ce au obținut medalii olimpice vor participa, de asemenea, la defilarea de pe Champs Elysées de anul acesta.
Iar tot cu această ocazie, Franța va prezenta noile echipamente ale armatei franceze. Vor defila, pentru prima dată vehicule blindate de recunoaștere și luptă Jaguar dar și blindate multirol Griffon.
Vechiul elicopter Alouette va zbura pentru ultima dată pe cerul parizian, după ce s-a aflat în serviciul armatei franceze pe toate continentele planetei.
Defilarea aeriană va fi deschisă prin tradiționala trecere a Patrulei aeriene franceze și se va încheia cu zborul unei drone utilizate de Franța în Sahel, pentru vânarea jihadiștilor.
Spectacolul se va încheia în muzică – un cântec a fost special conceput pentru această ocazie. Se numește Franța și va fi interpretat de Candice Parise, informează RFI-România.
Franţa este o țară prietenă de tradiție a României. Este principalul contribuitor şi promotor al acţiunii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente. Franţa face parte şi din grupul celor mai industrializate naţiuni, G8. Este a cincea economie mondială, conform statisticilor Băncii Mondiale.