Cum se acordă pensia de urmaș în 2022?
Cum se acordă pensia de urmaș în 2022 ? Pensia de urmaș trebuie acordată soțului/ soției supraviețuitoare atunci când sunt îndeplinite condițiile unei durate de cel puțin 15 ani a căsătoriei și vârsta standard de pensionare; dar și când pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei potrivit legii; a stabilit, în aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o hotărâre ce vizează dezlegarea unor chestiuni de drept și care a fost publicată joi în Monitorul oficial; devenind astfel obligatorie.
ICCJ a stabilit, prin Decizia nr. 19/2022, că „în interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 și art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaș este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cât și vârsta standard de pensionare redusă în condițiile legii”. Decizia a devenit obligatorie, odată cu publicarea ei, joi, în Monitorul oficial nr. 587.
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede, la art. 85 alin. (1), că soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.
Citește și: Cei 200 de lei în plus la salariul minim se cuantifică la pensie sau NU ?
Sintagma „vârsta standard de pensionare” din Legea pensiilor a fost motivul pentru care a fost trimisă în judecată o casă de pensii din țară, deoarece a oprit acordarea pensiei de urmaș, după șase luni, soției supraviețuitoare pentru că aceasta nu împlinise vârsta standard de pensionare conform anului de naștere, ci se pensionase mai devreme pentru că îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.
Legea pensiilor prevede că persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare în funcție de timpul petrecut în aceste condiții.
Important de știut este că acordarea pensiei de urmaș, dacă sunt îndeplinite condițiile legii, se face concomitent cu orice alt tip de pensie, pentru limita de vârstă, pensia anticipată parțial sau nu și pensia de invaliditate.