Criză de forță de muncă!
Criză de forță de muncă! Faptul ca România trăiește azi o criză majoră de personal nu mai este o noutate pentru nimeni. Estimările din zona publică și privată plasează acest deficit la cifre între 500000 și 1 milion de persoane.
Cauzele acestui deficit de resursă umană sunt multiple. Principala problemă este exodul românilor către occident, fiind cunoscut faptul ca România se afla în prezent pe locul 2 în lume, după Siria, la capitolul imigranți, respectiv țara noastră a pierdut în ultimi ani câteva milioane de oameni, în principal din segmentul de vârsta al forței de munca activă.
AJOFM Arad precizează ca ar fi nevoie urgentă de 10000 de muncitori din afara UE pentru acoperirea deficitului de forța de muncă din județ.
”Atât de greu ca acum din punct de vedere al forței de muncă nu a fost de când exista AJOFM. Chiar dacă nu avem evidente și pentru perioada dinainte de înființarea Agenției, putem spune ca avem cel mai mic șomaj de după revoluție. Rata șomajului de 1% este istorică, dar este critica pentru ca cei aflați la ora actuala in șomaj sunt persoane din grupe cu nivel profesional slab. Situația este critică, de aceea apreciez că, fără un import masiv, foarte concentrat de forță de muncă din țările NON UE, România nu va putea sa satisfacă nevoia de forță de muncă și asta are un impact major asupra creșterii economice”, a precizat Marinel Hentes, șeful AJOFM Arad.
Citește și : Spitalul județean, actori mulți, piesă proastă
Populația activă a României, care se află în străinătate, este in proporție de 21,4% aproape de cinci ori mai mare decât media UE(3,9%) și mai mare decât țări precum Lituania, Bulgaria, Croația, care au procente între 13% și 15%.
Guvernanții trebuie urgent să i-a măsuri, să se transmită mai mult respect celor de afară și să se reconstruiască sentimentul de încredere in țara noastră!