Locuitorii din Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița vor ieși la pensie mai repede
Locuitorii mai multor noi localități cărășene ar putea ieși mai repede la pensie, după ce lista va fi extinsă. În această săptămână, Senatul a adoptat un proiect de lege prin care se vrea modificarea legislației privind sistemul de pensii publice prin extinderea listei localităților în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizați. Senatorul Marcel Vela, președintele PNL filiala Caraș-Severin a fost promotorul acestei inițiative legislative încă din mandatul trecut. Este de notorietate faptul că inițiativa liberă din anul 2017 a fost respinsă atunci de Guvernul României marca PSD -varianta „Tudose”.
Propunerea legislativă nr. B545, înregistrată la Senat în data de 25 noiembrie 2021, prevede extinderea listei localităților ce va duce la modificarea articolului 65 alineatul 5 care va avea următorul cuprins:
„(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparaflnos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile … Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, … , pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4).”
Citește și : Inițiativa legislativă a PNL corectează Legea privind sistemul de pensii publice
Pentru a beneficia de aceste facilități, persoanele trebuie să fi locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate și pe o rază de 8 km în jurul acestor localități.
„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, conform expunerii de motive a proiectului.
Pentru a intra în vigoare este necesar să fie adoptată de Camera deputaților și să fie promulgată de șeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.