Daniel Danu: „Suntem într-un proces continuu de rebranduire a orașului Anina”
Consulul onorific al Austriei, ing. Georg Bardeau a fost recent oaspetele de onoare al orașului Anina. Despre acest eveniment am stat de vorbă cu Daniel Danu, viceprimarul cu atribuții de primar al orașului Anina.
Reporter: Săptămâna trecută dl. Georg Bardeau, consulul onorific al Austriei a vizitat orașul Anina. Cu această ocazie dumneavoastră ați făcut un anunț interesant.
Daniel Danu.: In imediata perspectivă, în anul 2023, orașul Anina sărbătorește 250 de ani de la fondarea sa. Este vorba despre ceea ce au făurit atunci coloniști veniți din Steiermark, Austria de astăzi. In 26 octombrie a fost Ziua Națională a Austriei. Vizita domnului consul a fost legată de aceste două evenimente. Vorbim practic de momentul zero al acțiunilor de sărbătorire. In expoziția muzeală permanentă am dedicat un loc unde sunt afișate stemele localităților de origine a celor care au fondat Anina sau au venit ulterior aici. Acum am început cu blazoanele fondatorilor.
Reporter: Blazoanele fondatorilor au fost aduse la Anina de către domnul consul?
D.D.: Blazoanele le-am primit prin intermediul Consulatului Onorific al României din Graz. Cu domnia sa am început mai demult o colaborare. De altfel, a contactat în numele nostru, toate localitățile de unde au venit fondatorii Aninei.
R.: Va fi în 2023 un eveniment unic? Sau v-ați gândit la o serie de evenimente?
D.D.: Vor exista mai multe evenimente. Programul pentru anul 2023 nu este definitivat. In afara celor 250 de ani de la fondare mai avem multe de sărbatorit. Vă enumăr doar câteva: 230 de ani de la începerea exploatării cărbunelui, 70 de ani de la declararea Aninei ca si oraș, 170 de ani de la venirea coloniștilor slovaci etc. Vor exista evenimente distincte și pe parcursul anului viitor, dar mai ales în 2023.
După momentul „zero” legat de vizita domnului consul, pe care în treacăt fie spus l-am organizat-o in condițiile impuse de restricțiile covid-19, următorul moment este selectarea siglei pentru sărbătorirea a 250 de ani de la fondarea orașului. Este o competiție deschisă tuturor celor legați într-o formă oarecare de Anina.
Citește și: Primarul Gheorghe Românu: „Muzeul Mineritului este o renaștere a identității orașului Anina”
R: Ce efecte estimați că vor avea aceste acțiuni culturale asupra imaginii orașului Anina?
D.D.: În afara obligației morale de a aniversa ceva frumos, toate aceste acțiuni cresc vizibilitatea orașului nostru. Noi suntem practic într-un proces de rebranduire de câțiva ani, trecerea de la o localitate minieră la o stațiune turistică. Și rezultatele sunt vizibile cu ochiul liber!
Mai avem două proiecte în curs care vor creste notorietatea orașului, a zonei și a numărului de vizitatori. Deschiderea Muzeului Mineritului/Muzeul Minei de cărbune estimăm va fi făcută in anul 2023 și includerea liniei de cale ferată Oravița-Anina în patrimoniul UNESCO.
R: Mult succes în frumoasa misiune de promovare a orașului Anina…
D.D.: Mulțumim frumos și invităm mass-media locală, regională, națională și internațională să se constituie parte componentă a acțiunii noastre de promovare a orașului Anina.