Jaro Marșalic: „Am reparat o problemă ce afecta monitorizarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități”
Problema Consiliului de monitorizare a fost rezolvată astăzi în Parlamentul Românie, în sensul modificării art. 5 din Legea nr. 8. Motivația acestei schimbări legislative a fost citită de la tribuna forului legislativ de deputatul cărășean, Jaro Marșalic.
Consiliului de monitorizare asigură monitorizarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi aflate în facilităţi de tip rezidenţial publice sau private, destinate să servească persoanelor cu dizabilităţi, precum şi spitale/secţii de psihiatrie. Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 8/2016, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de monitorizare este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte, numiţi de Senat, cu avizul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului, la propunerea organizaţiilor neguvernamentale care desfaşoară programe de apărare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi a organizaţiilor neguvemamentale care reprezintă persoanele cu dizabilităţi.
Preşedintele are calitatea de ordonator principal de credite. Acesta conduce activitatea Consiliului de monitorizare şi îl reprezintă în raporturile cu celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, cu persoanele juridice şi fizice române şi străine.
„Ca urmare a avizului Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi de respingere a Raportului de activitate al Consiliului de monitorizare pe anul 2019 prin care s-a propus şi revocarea preşedintelui Consiliului de monitorizare, la data de 17 februarie 2021, prin Hotărârea Senatului nr.8/2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 163/17.02.2021, domnul Florinei Butnaru a fost revocat din funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, ne-a declarat deputatul cărășean.
Citește și: Jaro Marșalic: „Susțin toate proiectele de dezvoltare locală și regională ale județului Caraș-Severin”
Astfel, în lipsa unei prevederi legale referitoare la exercitarea atribuţiilor preşedintelui Consiliului de monitorizare în cazul revocării sau eliberării acestuia din funcţie, până la numirea unui nou preşedinte, atribuţiile ce decurg din această calitate nu pot fi efectuate.
„În acest context se impune completarea art. 5 din Legea nr. 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul introducerii unei prevederi referitoare la exercitarea atribuţiilor preşedintelui Consiliului de monitorizare în lipsa acestuia”, a fost argumentul liberalului Jaro Marșalic.