Simpozionul „Herculane-arcade în timp” se reia de vineri!

Simpozionul „Herculane-arcade în timp” se reia de vineri!
Ediția a IV-a a simpozionului ”Herculane – arcade în timp” va avea loc în perioada 11-12 iunie 2021 la Hotelul Dacia din Băile Herculane. Organizatorii evenimentului sunt Primăria Băile Herculane, Cenaclul Domogled, Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), cu sprijinul partenerilor Episcopia Caransebeșului și Direcția Județeană pentru Cultură Caraș – Severin.

Simpozionul face parte din cadrul manifestărilor anuale organizate de Primăria Băile Herculane, începând cu iunie 2017. Manifestările dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei.

 

Personalități și momente istorice evocate la Băile Herculane

Secțiunea de comunicări științifice a simpozionului va evoca prin prelegerile prezentate, două personalități istorice importante și un moment din istoria stațiunii Băile Herculane.
Cele trei aniversări evocate cu ocazia acestui simpozion prin momente artistice, prelegeri științifice și dezveliri de plăci omagiale sunt următoarele:
* Bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu (1821 – 2021).
* 270 de ani de la nașterea protopopului cronicar Nicolae Stoica de Hațeg, cronicar al Banatului, primul numismat și epigrafist român, primul cronicar român al Băilor Herculane. Nicolae Stoica de Hațeg s-a născut în anul 1851 la Mehadia.
* 125 de ani (1896 – 2021) de la întâlnirea la Băile Herculane împăratului Franz Iosef cu Carol I, regele României și Alexandru I, regele Serbiei.

Citește și: Cristian Miclău: „Am reușit! Gara din Băile Herculane se reabilitează!”
Muzică clasică în Grota Haiducilor

Primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău a prezentat activitățile ce se vor desfășura în cadrul simpozionului pe mai multe secțiuni.
Spectacol ”Secvențe artistice”
Este un program de muzică clasică, corală, momente poetice, la care își dau concursul invitați din Timișoara, Caransebeș și din zonă. Noutatea prezentată în cadrul Secvențelor artistice constă în programul de muzică clasică interpretat de formație camerală Tymes Quartet din Timișoara, în natură, în Peștera Grota Haiducilor (Peștera Hoților sau Peștera lui Hercules cum mai este cunoscută), premieră absolută pentru stațiunea de pe Valea Cernei.
Sesiunea de comunicări științifice va fi moderată de doctor istoric Dana Bălănescu, Reșița.

Secțiunea a doua a simpozionului va prezenta un nou format de anul acesta

Sesiunea de comunicări pe teme de turism cultural ”Turism și cultură la Băile Herculane” va lansa oficial rută cultural turistică ”Pe urmele lui Hercules”, autor Dorin Bălteanu. Este prima rută cultural turistică, dezvoltată la nivel național, pe teritoriul județelor Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți. Ea este recunoscută oficial de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în august 2020.
„Tot în secțiunea a doua se vor prezenta proiecte de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane. Proiectele vor fi prezentate chiar de autorii lor. În cadrul secțiunii se vor prezenta și alte proiecte importante pentru dezvoltarea stațiunii aflate în curs de derulare”, a precizat Cristian Miclău.

Tur ghidat al Centrului Imperial Istoric

Activitățile dedicate evenimentului vor continua în prima zi, cu un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric. Vor fi și dezveliri de plăci omagiale: placa dedicată protopopului cronicar Nicolae Stoica de Hațeg, precum și placa dedicată întâlnirii de la Băile Herculane a împăratului Franz Iosef cu regele Carol I al României și regele Alexandru I al Serbiei din anul 1896.
La acțiune sunt invitați din mediul academic, profesori universitari, oameni de cultură, arhitecți, reprezentanți ai direcțiilor de cultură din țară”, a mai precizat Cristian Miclău.

Lasă un răspuns